У сусрет годишњици освећења – Да нас обнови празник обновљења Храма Христовог Васкрсења у Подгорици

У сусрет годишњици освећења – Да нас обнови празник обновљења Храма Христовог Васкрсења у Подгорици

У недељу  8. октобра биће свечано прослављена четврта годишњица од освећења Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Празновање дана освећења храма  се литургијским  језиком назива Споменом Обновљења храма.
Такав празник имамо у календару цркве, наиме, уочи празника Воздвижења Часног Крста празнујемо Празник Обновљења храма Христовог Васкрсења у Јерусалиму.
Освећење најважнијег храма у хришћанству, под чијим се сводовима налазе мјесто Страдања, Гроба и Васкрсења Господњег, било је 13/26. септембра 325.г. за вријеме светога Цара Константина и мајке му Јелене и  вјечно  је уписано  у сјећање Цркве.
Овај догађај у словенском мјесецослову се назива  Спомен Обновљења Храма Светога Христа и Бога Нашега Васкрсења.

Површним разумијевањем ријечи Обновљење могло  би се схватити да се  ради о спомену на дан кад је обновљен стари храм, међутим овај празник се односи на освећење новог храма, а ипак се у словенском преводу назива Обновљење храма. 
Овакав словенски превод указује на дубљу Црквену димензију освећења сваког новог храма.

Сваки нови храм са литургијом као срцем храма је  мјесто одакле се шири Божија љубав и Нови Живот који обнавља све и сва. Зато је свако освећење храма обнављање живота, вјере, наде, љубави, а сваки спомен тога освећења присјећање на то чиме треба да се богатимо и којим путем да идемо.
Историјско освећење храма Христовог Васкрсења у Подгорици које се збило 2013. јубиларне године, када смо славили 1700 година Миланског едикта цара Константина ктитора Храма Васкрсења у Јерусалиму, је par excellence  догађај Обновљења.
Освећењем овог највећег храма у Црној Гори, а по љепоти знаменитијег много шире, тријумфовала је обнова вјере и дала нови дах да се и даље обнављамо.Тога дана кад је Подгорица била центар Православља  пројавила се сила Васкрсења после много голготских година. Зато већ четири  године празновање дана Обновљења Храма у Подгорици  бива свечано и увијек обогаћено новим садржајима.
Овогодишња прослава Спомена Обновљења Подгоричког храма Васкрсења имаће још један украс, а то је Сабор омладине.

Сабраће се млади да би својом младошћу обгрлили храм и још више га украсили  собом  али и да би и њих храм обгрлио  и обновио силом вјечно младог Христа. Спомен Обновљења Подгоричког храма Васкрсења биће дан заједничарења у Служби и причешћу, поуци и дијалогу, јелу и пићу, пјесми и игри,  дан радосни, заједничарења у љубави Христовој.
Зато се у дан Васкрсења и Обновљења саберимо у  општи дом Спасов и наш да би се обновили!


Протојереј Мирчета Шљиванчанин