„Србија и Црна Гора се огријешиле о Миротића, чекамо Новака“

„Србија и Црна Гора се огријешиле о Миротића, чекамо Новака“

Аутор:Бојан Винуловић

Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици храм је који посебно воли Никола Миротић, кошаркаш Барселоне. О његовој помоћи храму, учешћу у литијама и утицају на вернике, за Nova.rs говорио је протојереј-ставрофор храма, Драган Митровић.

Протојереј-ставрофор Драган Митровић, иначе  архијерејски протопрезвитер подгоричко-даниловградски и старешина храма Христовог Васкрења, угостио је екипу Нова.рс у храму, са посебном радошћу јер је тема Никола Миротић.

Није само Миротић био тема, захваљујући последњим дешавањима у Црној Гори, јер је велику пажњу привукао и дочек Петра Лијешевића, младог боксера који је постао вицешампион света.

Ипак, Миротић заузима посебно место у срцу свих у Храму, због дугогодишњег доброчинства, долазака и помоћи, због чега је и добио Орден Светог Саве.

„Никола Миротић је једна комплетна личност, не само врхунски спортиста, већ човјек великог срца, велики добротвор, донатор, знам да је многима овдје у Црној Гори помагао, поготово сиротињи, која има пуно дјеце. Финансирао је изградњу њихових кућа, уз то, ако неко има озбиљније здравствене проблеме, поготово дјеца, он је то финансирао, а никад о томе није говорио. Он то ради тихо, а да то нико не зна. Да не говоримо о томе колико је помагао црквама и манастирима, само овом храму је много помогао. Он је тренирао у једном клубу Џокер, већ тада се издвојио и услиједио је његов одлазак у Шпанију, тамо је показао таленат, формирао се и изградио као врхунски таленат и спортиста. Жалосно је да Црна Гора, па чак и Србија, није препознала тај његов таленат, огријешиле су се о њега. Морао је да иде у Шпанију да се оствари као спортиста. Никола је човјек дубоковјерујући, он све поштује, чак и кад су тренинзи, кад је пост, онда пости. О њему би могло да се прича и прича, али ја покушавам да све сажмем. Изнутра и споља је баш комплетан. Код вјерника, па чак и свештеника, немамо ни близу тако отворено, широко, милостиво срце, које има слуха за свачију патњу, проблем. Невјероватно је колико је то код њега изражено. Врло је интересантно да је као врхунски спортиста невјероватно скроман. Сваке године у паузи он одмах дође у Храм, а да не знате ко је у питању, рекли бисте да је то само један човјек који иде у цркву и ништа више“, рекао је Митровић за Nova.rs.

Миротић је 2017. одликован највећом колајном коју додељује Српска православна црква – Орденом Светог Саве првог степена – за доброчинства и посвећеност вери. Тако је стао уз раме Ђоковићу, Бодироги и Дивцу, поставши четврти спортиста са овим одликовањем.

„То је био мој предлог митрополиту, јер сам сматрао да заслужује тај орден, чак и више, вјерујте. Било је ‘па немој, нисам ја заслужио тако нешто’. То је скромност, али баш га је дирнуло када је добио орден, много му је значило.“

Подсетио се и Митровић разговора поводом несвесног цепања заставе, после утакмице Шпаније и Србије.

„То му је много тешко пало, он је везан за Србију изјашњава се јасно као Србин. Никад, ни у сну он не би цијепао заставу. Али, шта да радиш, живот те стави у разноразна искушења и ситуације.“

Учествовао је Миротић и у литијама, колико Вам је то значило, јер је своје професионалне и клупске обавезе подредио том чину?

„Николу сам позвао и одмах је прихватио. Прво смо вече прије тога истакли његово обраћање народу, а онда је он дошао и учествовао је на једној од литија. Дошао је да помогне свијету у Црној Гори. Покушали смо исто да учинимо са другим спортистима, али само се Никола одазвао.“

Забележено је да Никола Вучевић није чак био ни кандидат за најбољег спортисту Црне Горе, иако је један од најдоминантнијих центара НБА лиге, једна од већих звезда црногорског спорта. Сматрате ли да је политика разлог?

„То је сигурно. Вучевић се изјашњава као Србин и код њих је јасна ствар, њихова држава је Црна Гора, али су Срби, као што су били сви њихови преци. А ови други су производ комунизма. Они су јасни до краја, и Миротић и Вучевић.“

На литијама се скандирало и Новаку Ђоковићу, он се касније огласио поруком подршке. Да ли је било прилике да посети Храм?

„Раније сам покушавао, има тамо предикаоница у самом храму, ту је један велики рељеф у камену, у склопу те предикаонице, са које се чита јеванђеље. То је јединствен рељеф у читавом хришћанском свијету, православном, имате Христову фигуру, врховне апостоле Петра и Павла, лијево и десно су сви земаљски народи у својим ношњама. Ту смо урадили и његов лик јер сматрамо да је значајна личност и амбасадор Срба у цијелом свијету. Гдје год да пођете, довољно је само рећи Новак Ђоковић, сви већ знају. Велика личност за Србе, зато сам преко оца покушавао да ступим у контакт са њим. Једноставно, имао сам жељу да сврати и види да је ту његов лик. Ништа више.“

Да ли Вам је чудно што је Петар Лијешевић био на удару дела јавности, иако је заправо носио заставу Црне Горе, само старију, заставу Краљевине Црне Горе?

„То је апсурдно, он је урадио потпуно исправну ствар, носио је заставу из времена Краља Николе. С којим правом они могу да имају нешто против те заставе? Он је човјек са приморја, то су љути Срби, њима не могу ништа.“

Ватерполиста Данило Аџић је био на стубу срама због инцидента у Котору, али није разјашњено да ли је он био део скрнављења Цркве Светог Николе. Да ли имате информације шта се заправо десило?

„Нисам сигуран, овај момак је демантовао, стварно не знам све информације. Из тог деманта, не могу да повежем њега и тај чин, могуће је да су га са неким замијенили. Има тих болесника који су такве ствари спремни да ураде, за њега лично мислим да није. Не познајем га, али из онога што је изнио, лично мислим да није учествовао и могуће је да га је неко замијенио.“

Колико пратите спорт, с обзиром на то да су многе важне спортске личности блиске Цркви? Такође, и патријарх Порфирије је неко ко се дружи са познатим спортским великанима.

„Донекле пратим, да будем искрен, због Николе пратим кошарку, пратио сам америчку лигу, сада европску кошарку. Али када сте споменули патријарха, патријарх Порфирије је комплетна личност, Божји избор за Србе у Црној Гори, Босни и Херцеговини, дијаспори. Човјек невјероватних дарова. Истински дар Божји“, закључио је протојереј-ставрофор  Драган Митровић.

Извор: портал Nova.rs