Црквени хор

Црквени хор

 

Црквени хор „Свети Апостол и Јеванђелиста Марко“

Саборни храм Христовог Васкрсења, Булевар Џорџа Вашингтона бр. 1, 81 000 Подгорица, Црна Гора.

Контакт :
Тел: + 382 67 222 101
Мејл : 
pojte.gospodu@gmail.com; andrej.bracanovic@gmail.com
Диригент хора: мр Људмила Јелена Радовић
Предсједник хора: Протођакон Владимир Јарамаз

Хор броји око 50 чланова.

Слоган хора: „Појте Господу пјесму нову, слава да Му је на Сабору светих“.

Хор је, по благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија, основан септембра 1992. године с циљем да постане хор Саборног храма, чија изградња је истовремено и почела. 

Међутим, захваљујући великом труду диригената, као и потребама обнове црквено-евхаристијског живота наше Митрополије, те наглом расту броја чланова, хор је врло брзо превазишао парохијалне потребе и скромно се наметнуо као потреба на архијерејским богослужењима. 

Од оснивања до 2011. године, хор је активно, својим појањем, учествовао на литургијама у цркви св. великомученика Георгија у Подгорици, која је дуги низ година имала улогу саборне цркве у главном граду. 

Успостављањем физичких услова, хор је своју активност „преселио“ у наручје велелепног Саборног храма Христовог Васкрсења, гдје му је од оснивања и предзначено мјесто, на чијем је освећењу којем је предстајао цариградски патријарх Г. Г. Вартоломеј, хор и појао. 

Осим редовне обавезе сваке друге седмице, хор учествује на богослужењима и у другим парохијским црквама, саборним храмовима, манастирима, духовним академијама и свечаностима. Хор изводи Божанствену Литургију св. Јована Златоустог, композитора Стевана Ст. Мокрањца, као и Корнелија Станковића. 

Осим тога, на репертоару се налазе бројна друга дјела, како духовне тако и свјетовне музике, српских, руских, бугарских, украјинских, грчких, њемачких, француских и других аутора, настала у периоду од XI вијека до данас.

Значајнији наступи

Хор је од 2005. године стални учесници Љетње духовне академије „Корнелију у спомен“ у Сремским Карловцима, чиме активно, и на домаћем терену, помаже обнови културе црквеног појања, нарочито оног српске традиције.

2005. године, хор је учествовао на фестивалу „Будва – град театар“, гдје је у сарадњи са другим хоровима, а под диригентском палицом маестра Богдана Суђића изводио композиције духовног и свјетовног карактера.

2007.године, хор је учествовао на Конференцији Хришћанства у Женеви, коју је организовала Тезе заједница. Конференција је окупила 40 000 младих Хришћана из цијеле Европе.

2007. године хор је, у склопу обиљежавања петнаестогодишњице од свог оснивања, уприличио низ концерата широм Црне Горе и, као круну прославе јубилеја, издао компакт диск духовне и свјетовне хорске музике, српске, руске, грчке и бугарске музичке традиције, у тиражу од 1000 примјерака. Традиционално, сваке године хор, у крипти Свих светих, уприличи Васкршњи и Божићни концерт.

Октобра 2009. године хор је учествовао у ревијалном дијелу фестивала „Родные голоса“ у Звењигороду, Москва, којом приликом је имао и част да у Успењском сабору Свето-Тројице-Сергијеве лаври поје на литургији.

Октобра мјесеца 2013. године, на свечаном и велелепном освећењу Саборног храма Христовог Васкрсења с великим поносом учествовао је и наш хор.Подгорица је тог дана постала центром Хришћанства угостивши на хиљадуседамстогодишњицу Миланског едикта и Његову Свесветост, патријархе и представнике свих помјесних цркава.

Јула 2014. године Хор је био гост хора „StonEight“ и седам дана провео у Перуђи (Италија), гдје је у склопу деветих Хорских сусрета „Musica dentro e fuori le mura“ којом приликом је имао и два концерта―један у Перуђи, а један у Кастел Ригонеу. Том приликом били су гости и манастира у Асизију, историјским центром фрањевачког реда. У октобру исте године организована је узвратна посјета хору из Перуђе.

Септембра 2014. године, Хор је учествовао у пројекту „1000+ пјевача“ који се одржао у Храму Светог Саве у Београду. 

Том приликом више од хиљаду црквених пјевача саборно је пјевало под руководством маестра Бојана Суђића на стогодишњицу смрти Стевана Ст. Мокрањца..

Значајнији успјеси:

Награда Војске Југославије за културну сарадњу (2003. године)

На Фестивалу хорске музике „Ποιμενικος αυλος“ (Пастирова фрула) у Атини, 2007. године хор је освојио награду публике за извођење духовне и свјетовне музике.

Године 2008. на Фестивалу „Hajnowskie dni muziky cerkiewney“ (Хајновски дани црквене музике), хор је, у конкуренцији са 47 других парохијских, саборних и архијерејских аматерских хорова. освојио II награду.

Хор је 2008. године снимио један ЦД на којем су се нашле композиције наших и страних композитора духовне и свјетовне хорске музике, а у припреми је издавање и другог ЦД. 

Оба су снимана у храму Христовог Васкрсења.