Монодрама Јелене Пузић - Пу, спас за све нас - одиграће се у суботу у крипти Саборног храма у Подгорици

Монодрама Јелене Пузић - Пу, спас за све нас - одиграће се у суботу у крипти Саборног храма у Подгорици

Једна од највећих хуманитарних радница прошлог вијека, која је спасила између осам и десет хиљада дјеце из усташких логора у НДХ и тако практично сачувала један народ од истребљења, била је Диана Будисављевић. Поријеклом Аустријанка, Диана је била удата за угледног загребачког хирурга, Јулија Будисављевића. Други свјетски рат затекао ју је у Загребу. У том тренутку имала је педесет година и двије одрасле ћерке.

Хуманитарни рад Диане Будисављевић трајао је од одлуке да оснује своју Акцију, до тренутка када је њену комплетну документацију насилно преузела ОЗНА. Првобитна замисао да даје новчане прилоге, брзо је прерасла у акцију спасавања дјеце из логора. У томе јој је користило аустријско поријекло, али и одлучност од које није одступала. Сврха Акције била је очување идентитета српског народа са тих простора, тако што би се што више будућег нараштаја спасило и пописало, са идејом да се, после рата, посљедице прогона и изгнанстава које су дјеца и њихове породице трпјели, што боље и лакше преброде.

Ипак, након мука и опасности којима се излагала током рата, након бројних болести, од којих је, због тога, обољела, када је рату напокон дошао крај, до враћања дјеце и спајања породица није дошло. Име и рад Диане Будисављевић практично су нестали.

Монодрама ,,Пу спас за све нас'' бави се узроцима брисања Дијаниног имена и Акције, кроз праћење њеног рада у ратним годинама. Преузевши на себе улогу спасиоца недужних, Диана није знала какве ће је страхоте задесити и какве ће посљедице оне имати по њен живот. Овај комад покреће питање одговорности Комунистичке партије, али и свих оних који су живјели или се родили послије рата, а о овој жени чули су мало или готово ништа.

Монодрама ,,Пу спас за све нас'', одиграће се у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, у суботу 22. децембра, са почетком у 19 часова.