НАЈАВА - ПРЕТПРЕМИЈЕРА ФИЛМА ГДЈЕ СИ, АДАМЕ?

НАЈАВА - ПРЕТПРЕМИЈЕРА ФИЛМА ГДЈЕ СИ, АДАМЕ?

Претпрмијера вишенаграђиваног  филма ,,Гдје си, Адаме?” одржаће се у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, у суботу 5. новембра у 19 часова.
 
Претпремијера филма организована је овом приликом за свештенство и монаштво.
 
Након претпремијере нешто затворенијег типа, услиједиће најава датума и мјеста званичне премијере отворене за шири аудиторијум која ће бити објављена благовремено.
 
Аутори овог документарног филма о Светој Гори обраћају се публици питањем: “Гдје си Адаме”. Филм уводи гледаоца унутар високих зидина древног светогорског манастира Дохијар, у коме је повучени подвижнички живот исклесао непоновљиве карактере, а монашку заједницу претворио у ризницу „свакодневних светитеља“. Публика већ са првим кадровима урања у атмосферу просто незамисливу за двадесет и први вијек, која у исто вријеме толико плијени пажњу и очарава, да све овоземљаске бриге ишчезавају у мирису тамјана и звјезданом светогорском небу.

Централна фигура у филму је старјешина манастира, игуман Григорије. Његово вишедеценијско искуство у духовном руковођењу братијом изњедрило је дубинско разумијевање рањене људске душе и њеног стријемљења да се врати у стање својствено Адамовој људској природи прије пада, да се врати у Очев загрљај.
„Свако од нас се, попут Адама, крије од Бога, прибјегавајући забави, свакодневним животним обавезама, послу…  Ипак, увек ће се наћи један од хиљаду људи, који ће у себи чути божански призив; који ће престати да се крије, оставити свјетовне бриге – и изаћи у сусрет Богу“- објаснио је редитељ Александар Запорошченко.

Идејни творац и продуцент филма је протођакон Александар Плиска, који је током свих година претходне деценије проводио по једно годишње доба у манастиру Дохиjар, живјећи и радећи са монасима. Тако се родила мисао да се макар један дјелић миленијумског духовног искуства Свете Горе кроз објектив камере преточи у срца оних богочежњивих душа које живе изван Перивоја Пресвете Богородице.

Аутори филма су сигурни да се пред очима посматрача филмско платно претвара у огледало, прије свега због аутентичног и спонтаног начина на који је овај документарац настао, те због труда да се невидљива унутарња борба пренесе искрено, како јесте, без уљепшавања. Они дубоко верују да ће светоотачки терапеутски метод за исцјељење душе, коме су посветили овај филм, пронаћи свој пут и до наше публике.

“Гдје си, Адаме?” је приказан и на Интернационалном фестивалу православног филма у Кијеву, гдје је добио Гран-при, затим у Торонту, Кракову и другим фестивалима.

НАЈАВА - ПРЕТПРЕМИЈЕРА ФИЛМА ГДЈЕ СИ, АДАМЕ?