Подгорица: Вечерас Молебан за светињу брака и очување породице

Подгорица: Вечерас Молебан за светињу брака и очување породице

У темељу свега што постоји налази се љубав. Бог као савршена Љубав ствара свијет и човјека као круну стварања, откривајући да смо бића која имају способност и потребу да буду вољена и да воле. Да би човјек могао да оствари своје назначење, Бог нам даје само двије заповијести у којима је садржан сав смисао и циљ нашег живота. Прва, да волимо Бога свим срцем својим и свим умом својим и свим бићем својим. И друга, да љубимо једни друге као сами себе. Нажалост, свједоци смо да ништа тако није девалвирало у нашем времену као ријеч ЉУБАВ. Многи су разлози за то. А један од њих је агресивно, насилно и уз помоћ новца и моћи наметање нових, изопачених система вриједности. Ми живимо у времену нагонског тоталитаризма, гдје су гријех, саможивост, самољубље и личне склоности појединаца постављене као мјера љубави, истине и слободе. А заправо су деградација, изопачење и обесмишљење и љубави и истине и слободе. Зато је и очекивано што се прва на удару нашла традиционална породица, која је темељ сваког друштва. Управо се у породици, као домаћој Цркви, човјек прво учи благословеном реду и поретку, задобијајући васпитање на које касније надограђује знање и умножава таленте постајући користан члан друштва и заједнице.

Због чињенице да се и у нашој држави одржавају манифестације које својим дјеловањем директно разарају Богом благословени брак и породицу, урушавају традиционалне вриједности, а у исто вријеме осјећајући одговорност за себе, своје породице, дјецу и отаџбину, па и за оне који су и сами у заблуди, Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка организују „Молебан за светињу брака и очување породице“.

Молебан ће се одржати на платоу испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, у петак 7. октобра у 18 часова.

Позивамо све оне који баштине традиционалне вриједности, морал и вјеру на саборну молитву са славским иконама без политичких обиљежја, парола и транспарената.