Промоција књиге Аустријанка о Диани Будисављевић, аутора Зорана Милекића

Промоција књиге Аустријанка о Диани Будисављевић, аутора Зорана Милекића

Добро дошли на представљање сјајног романа “Аустријанка” о Диани Будисављевић, заборављеној хероини Другог светског рата. Ово дирљиво књижевно вече одржаће се у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици у петак, 21. октобра 2022. године у 19 часова. Говориће аутор Зоран Милекић и новинарка Добрила Боројевић.

Касно пролеће 1942, глуво доба ноћи. На споредни колосек загребачке железничке станице пристиже транспорт сточних вагона крцат српским женама. Одлазе на присилни рад у Немачком Рајху. Поред шина разапет је шатор Црвеног крста. Средовечна Аустријанка Диана Будисављевић Обексер дели им чај и нешто хране. Данима и недељама мучи је исто питање: где су деца? Она која је преживела усташке покоље одвојена су од мајки и очева и препуштена себи.

После много трагања Диана Будисављевић сазнаје да су у Старој Градишци, испостави злогласног логора Јасеновац. Упорношћу и надљудским напором са групом својих сарадница успева да продре у ту фабрику смрти. Тог врелог летњег дана 1942. сусреће се с призорима из пакла. Врховни заповедник Макс Лубурић наређује јој да хитно напусти логор.

Деце је много, а времена за њихово избављење мало. Дијана је одлучна, прекршиће све Лубурићеве наредбе, јер зна да је акција спасавања српске деце из усташких логора смрти заправо акција спасавања човечности из животињских канџи зла.