Свечана Лучинданска академија и отварање изложбе посвећене Николају Краснову у Крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у уторак 31. октобра

Свечана Лучинданска академија и отварање изложбе посвећене Николају Краснову у Крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у уторак 31. октобраНикола Петрович Краснов (1864–1939), један од најзна­чајнијих руских архитеката новијег доба, оставио је дубоке трагове свога дара и знања на удаљеним мјестима која су му – силом историјских збивања – постала дом. Већи дио живота и каријере посветио је изградњи Крима, док је последњих седамнаест година провео у Београду, гдје је и сахрањен!
Од сељачета из околине Москве, до звања Државног савјетника, архитекте царског двора и академика Краснов је прешао бескрајно дугачак пут, и на том путу запамћен је не само као велики стваралац, већ и као благородно људско биће, вриједан и посвећен послу, творац амбијената које су средине у којима је дјеловао одмах препознале као своје, као нешто што се с правом и разлогом налази ту гдје је, као израз својеврсног осјећања припадности једном поднебљу и култури која се може разумјети као сопствено цивили­зацијско и духовно гнијездо.
Обим његовог архитектонског и умјетничког опуса готово да је невјероватан, не само из угла гледања данашњих мјерила и стандарда, већ и у апсолутном смислу! Цртежи, графички записи и биљешке, пројекти, студије, и то само они сачувани, говоре о проду­кти­вности која је фасцинантна, и о квалитету који никада не пада испод највишег стандарда.
Монографија „Николај Краснов – Албум Сећања“ прилика је да се јавност боље упозна са стваралаштвом човјека који је дуго био заборављен, на свачију штету и ничију корист! Овај албум је, као сваки албум, служи да се одупремо забораву, јер, колико год да је у одређеној мјери донекле попуњена празнина што се тиче информисања стручњака и историчара архитектуре, поред дјела Краснова се и даље пролази а да се слабо зна ко је човек који је обликовао амбијенте за који мислимо да су одувјек ту! Ова изложба посвећена њему,  је његов мали меморијал.