У недјељу 5. новембра у Саборном храму у Подгорици служиће се Јаковљева Литургија

У недјељу 5. новембра у Саборном храму у Подгорици служиће се Јаковљева Литургија

У Саборном храму Христовог Васкрсења у недјељу 5. новембра, на празник када наша Света Црква прославља Светог апостола Јакова брата Господњег - првог Епископа Јерусалима служиће се Света Јаковљева Литургија са почетком у 8 часова.

Ова древна Литургија нас подсјећа на Светог апостола Јакова - брата Господњега, првог епископа града Јерусалима.
Иако има елементе оних каснијих дјелова литургије, који су се задржали и у литургијама Светог Јована Златоуста и Светога Василија Великога, које се најчешће служе у православном свијету, ипак показује да се ова Литургија служила до касно, да се она ево служи и до дана данашњега.

Наиме, ова Литургија и њен поредак показује нам и даје обрисе како је то литургија изгледала у првим вјековима хришћанства и Цркве Божије.
То јесте, ова Литургија Светог апостола Јакова - својим молитвама, преузношењем - јектенијама, начин на који су оне формулисане, одише једноставношћу и она нам показује да Литургија почиње оним дијелом који зовемо : "Литургија ријечи” - што јасно показује да Господ у кога ми вјерујемо и Бог кога ми исповједамо, није Бог који је продукт нашега знања, нашега ума, наше врлине на крају крајева и наше мудрости, већ нам све то показује да је то Бог који нам се открио.