Упокојио се Епископ јегарски Г. Јероним (Мочевић) (1969-2016)

Упокојио се Епископ јегарски Г. Јероним (Мочевић) (1969-2016)

У ноћи између четвртка и петка, 24/25. новембра 2016. године, упокојио се Епископ јегарски и викар Епископа бачког Господин Јероним (Мочевић), после краће болести.

У БЛАЖЕНОМ УСНУЋУ ПОДАЈ ГОСПОДЕ СЛУЖИТЕЉУ ТВОМЕ ЕПИСКОПУ ЈЕРОНИМУ И УЧИНИ ЊЕМУ ДОСТОБЛАЖЕНУ ПАМЈАТ! БОГ ДА МУ ДУШУ ПРОСТИ!

САХРАНА ЕПИСКОПА ЈЕРОНИМА БИЋЕ У УТОРАК, 29. НОВЕМБРА 2016. ГОДИНЕ. СВЕТА БОЖАНСТВЕНА ЛИТУРГИЈА У 09:00, А ОПЕЛО У 12:00 ЧАСОВА У МАНАСТИРУ КОВИЉ.

Животопис  Епископа јегарског Јеронима (Мочевића)

 

Епископ јегарски г. Јероним  (Мочевић) је рођен у Сарајеву 26. септембра 1969. године, где је завршио основну школу и гимназију. Монашки постриг је примио на празник Сабора Светог архангела Михаила, 8/21. новембра 1990. године, у Светоархангелском манастиру у Ковиљу. На празник  Светог Саве првога архиепископа српског, 14/27. јануара 1991. године, рукоположен је у чин јерођакона руком Eпископа бачког г. Иринеја.
Од почетка обнове манастира Ковиља и духовне обнове братства, јерођакон Јероним је дао немерљив допринос обнови богослужења и његовом благољепију, по чему је овај манастир убрзо постао надалеко познат. Једно време боравио је у манастиру Григоријату на Светој Гори где се учио светогорском монашком етосу и древном богослужбеном поретку.

У чин архиђакона је рукопроизведен на манастирску славу, на дан Сабора Светог архангела Гаврила 13/26. јула 1999. године. Дипломирао је на Православном богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду 2002. године. У Недељу Свих Светих,  9/22. јуна 2003. године, Епископ бачки га је рукоположио у чин презвитера у манастиру Ковиљу.
По завршеном факултету, уписао се на постдипломске студије на Папском оријенталном институту (Pontifical Oriental Institute) у Риму, где је 2005. године стекао звање магистра. Бавио се специјалистичким студијама у области литургике.
У току постдипломских студија усавршавао је своје знање францускога језика у Центру за учење француског језика (CLA – Centre de Linguistique Apliquée de Besançon) у Безансону, Француска.
У чин архимандрита је рукопроизведен руком Митрополита митилинског г. Јакова на празник Светог апостола Филипа 2008. године  у цркви Свете Филотеје у Смирни (Мала Азија, Турска). У манастиру Светог пророка Илије у Митилини, на острву Лезвосу у Грчкој, о празнику Светог пророка Илије, Митрополит иконијски г. Теолипт рукопроизвео га је у духовника. Исте године је завршио напредни ниво немачког језика (Oberstufe) на Универзитету у Бечу.
Бави се израдом докторске дисертације из области литургичког богословља. Говори грчки, италијански, француски, руски, немачки, и енглески језик.

На редовном пролећном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве 23. маја 2014. године изабран је за Епископа јегарског, викара Епископа бачког.

Чин хиротоније извршио је Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду, 28. септембра 2014. године. Патријарху су саслуживала двадесет и два епископа, више архимандрита, протојереја и девет ђакона.

 Упокојио се Епископ јегарски Г. Јероним (Мочевић) (1969-2016)