Божић у Санкт Галену

Божић у Санкт Галену

Уочи најрадоснијег хришћанског празника Рождества Христовог, преко две хиљаде благочестивих српских верника, са припадницима других православних Цркава, окупило се у Санкт Галену традиционално на Бадње вече у цркви Herz-Jesu-Kirche, на Роршахеру (Rorschacher berg).

Вечерњом службом началствовао је јереј Бране Сарић, други парох санктгаленски, који је произнео празнично кратко слово о Бадњем дану и поздравио благочестив народ међу којем је било пуно младих људи.

Јереј Бране Сарић је између осталог говорио о људској слободи коју је Господ даровао човеку и његовом подобију на лик Божји додајући: - Сви смо сведоци и ове Бадње вечери у Санкт Галену да је православна вера жива и да је распрострањена на свих пет континената. Посебно је отац Бране истакао значај мајке и жене данас и обратио се окупљеним сестрама, младим девојкама, казујући о важности њихове улоге у будућем животу као носиоцима будућег потомства које је неопходно за наш род.

Божићну посланицу Патриајрха српског и свих Архијереја наше Свете Цркве слушали су верни који су испунили храм и порту. О прослављању Бадње вечери известила је швајцарску јавност телевизија tv-online.ch.

После вечерње службе сви су се окупили у порти и како то бива и у Србији уз врућу ракију, разговор и честитање, са бадњацима у руци, свако је похитао своме дому да се припреми за сутрашњу Литургију.

На дан Божића у храму посвећеном Преподобном Симону Монаху у Санкт Галену верници су од раног јутра стизали у храм како би се исповедили и припремили за светотајинске дарове кроз свето причешће. Торжественом Литургијом у препуном храму началствовао је парох други санктгаленски јереј Бране Сарић. Светим тајнама причестило се много деце, младих, верници из Санкт Галена и околине.

Поздрављајући вернике радосним божићним поздравом Мир Божји! Христос се роди! јереј Бране Сарић је честитао свима Рођење Богомладенца, позвао их да се редовно срећу у овоме и другим хрмаовима широм Швајцарске на богослужењима, као и да учествују у оснивању хора. Протекле године су по благослову Епископа аустријско-швајцарског Андреја прикупљана средства за изградњу капеле у Маутхаузену и овом приликом је отац Бране позвао на прилог према могућностима како би се градња капеле могла одвијати према плану.

-Окупљени око божићне трпезе, требало би да се сетимо и гладних и сиромашних и да чинимо добро потребитима, казао је између осталог парох други санктгаленски јереј Бране који је у својим молитвама уз верне помињао и настојатеља храма протојереја-ставрофора Љубомира Котарчића.

Док се делила нафора, читана је Божићна псоланица Патријарха српског и свих архијереја наше Свете Цркве.

После литургијског сабрања журило се да се Божић прослави у кругу породице.

З.Зец