Филм „Монах и демон“ побједник је Кијевског фестивала православног филма

Филм „Монах и демон“ побједник је Кијевског фестивала православног филма

Гран-при 14. фестивала православног филма «Покров», који је протекао у Кијеву, добио је филм руског режисера Николаја Достала «Монах и демон», саопштава званични сајт кинофорума.

На главне награде фестивала ове године претендовало је 56 анимираних, документарних и умјетничких филмова из Украјине, Русије, Белорусије, Грузије и Пољске. Побједнике је одабрао жири, који чине режисери, сценаристи, продуценти, глумци и свештеници.

Ове године девиза кинофорума су ријечи из саборне посланице светог апостола Јакова «Вјера без дјела је мртва» (Јак.2:26).

У филму «Монах и демон», који је постављен по сценарију Јурија Арабова, у мушком манастиру појављује се нови сабрат Иван Семјонович Шапошњиков. Али заједно с њим у манастир продире  демон у лицу Легиона (тако се он представља Ивану). Легион је избрао Ивана као предмет свог ђаволског посла, искушавао га на сваки начин да би га скренуо са пута служења Богу. Али што су већа искушења, тим су духовне силе монаха јаче. Главне улоге играју Георгиј Фетисов и Тимотеј Трибунцев. Филм је коштао 120 милиона рубаља, од чега је 50  милиона издвојило Министарство културе РФ.

Са руског: Марија Живковић
Извор : православие.ру