Мошти Светог Пантелејмона у Одеси

Мошти Светог Пантелејмона у Одеси

Од 2. до 7. фебруара 2017. године у Одеској епархији боравиле су мошти Светог великомученика Пантелејмона. Овој светињи се поклонило више од 100.000 верника. Пред ковчегом, који је у Преображењски саборни храм Одесе донет из Светогорског манастира Светог Павла, савршавана су богослужења, редовно су узношене молитве за мир у Украјини. Неколико пута ову светињу су уносили у болнице где су се болесници могли поклонити овом Божјем угодику, помолити се за исцељење од болести и добити иконицу освећену на његовим часним моштима.

Пре поласка у Грчку делегација светогорских монаха која је пратила ову светињу донела је мошти Светог великомученика Пантелејмона у 411. Централну војну болницу која је у саставу Министарства одбране Украјине. Овде је ковчежић проношен кроз болничке собе где су лежали рањени војници. Одслужен је и молебан. По завршетку свог боравка у Одеси грчки монаси су изразили дивљење вери житеља града Одесе и све Украјине који су свакодневно на десетине хиљада боравили у овој саборној цркви да би се помолили Светом Пантелејмону.

Светогорци су истакли да ће се по повратку у Свету Гору још усрдније умолити за богољубиви украјински народ и за мир многострадалне украјинске земље.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)

Мошти Светог Пантелејмона у Одеси
Мошти Светог Пантелејмона у Одеси
Мошти Светог Пантелејмона у Одеси