Патријарх Кирил : Побјеђује онај ко нема злобе у себи

Патријарх Кирил : Побјеђује онај ко нема злобе у себи

Патријарх Московски и све Русије Кирил, током сусрета са учесницима фестивала „Вера и Слово“, одговарајући на питање о томе како задобити „смирење“ у условима информационог рата, приметио је да је неопходно не допуштати злобу према свом супарнику.

„Дубоко сам убеђен да љубав према непријатељима означава одсуство злобе. Не морате се сложити,-нико не ограничава вашу слободу да коментаришете, критикујете, објашњавате своју тачку гледишта,-али се не треба тровати злобом“-изјавио је патријарх.

„Одсуство злобе дозвољава да се у било ком тренутку са жестоке дискусије пређе на миран разговор, и то природно. То је изузетно стање душе-када човек осећа слободу од спољних утицаја“-наставио је Предстојатељ Руске Православне Цркве.

Према речима Патријарха Кирила, онај ко има злобе у себи и губи самоконтролу, увек губи. Побеђује онај ко нема у себи злобе.

„То је борба против крви и меса, бој се одвија на духовном нивоу. Свако ко својом злобом разрушава наш унутрашњи свет и сеје исту у наше срце, побеђује нас. Господ нам, својом заповешћу о љубави према непријатељима, даје силу да будемо слободни од утицаја, да летимо као птице, изнад тих конфликата“,-објаснио је он.

„Бранићемо своју тачку гледишта и ићи напред, али нећемо да повређујемо своје унутрашње стање и циљно уништавамо своју личност. Хришћанство је велика сила, која помаже човеку да буде срећан, јер је срећа стање нашег срца“, - закључио је Патријарх Московски и све Русије.

У оквиру фестивала „Вера и Слово“ сусрету су присуствовали учесници Конгреса специјалиста за црквено-друштвене и црквено-државне односе, као и учесници Конференције „Популаризација културног наслеђа Русије и традиционалних вредности међу младима, посредством православих медија“, како је речено из Синодалног одељења за односе између Цркве и друштва и медијима.

Са руског Ива Бендеља