Патријарх Вартоломеј долази у Тибинген

Патријарх Вартоломеј долази у Тибинген

Симпосион у мају за време Године Реформације подсетиће на прве контакте Цркава Реформације и Православне Цркве у 16. веку. Васељенски Патријарх Вартоломеј очекује се у мају у Тибингену. Његова Све-Светост је изјавио да ће присуствовати свечаностима поводом 500-годишњице Реформације у Тибингену од 29. до 30. маја, непосредно после евангеличког Црквенонаредног сабрања (Kirchentag) у Берлину и Витенбергу, јавља Информативна служба „Orthodoxie Aktuell“ из Дортмунда. Председавајући Евангеличке Цркве у Немачкој бискуп Хајнрих Бедфорд-Штром позвао је Васељенског Патријарха у Немачку још у јесен прошле године. Свечаности на Евангеличко-теолошком факултету Тибингенског факултета подсетиће на прве контакте између Цркава Реформације и Православне Цркве.

До ових контаката је дошло у другој половини 16. века када је немачки хуманиста Мартин Краусијус (1526-1607), професор грчке и латинске филологије на Тибингенском универзитету, одржавао везе са грчким филологом, преписивачем рукописа и високорангираним службеником Васељенске Патријаршије Теодосијем Цигомаласом (1544-1607). Током више годинаони су водили кореспонденцију о животу Грка оног доба, њиховим навикама, свакодневном животу, верским обичајима, прошлости и народном језику. Из захвалности на овим подацима и услед њиховог објављивања од стране Крусија започело је интересовање Европејаца за Грке тога времена.

На подстицај Крусија, Цигомалис је превео нека документа с народног грчког и преко њих је говорни грчки постао познат у Европи. Приликом једне посете западних хуманиста, тј. теолога Цариграду Крусијус је посредовао у контакту са Патријархом васељенским Јеремијом II Траносом.

Извор: Катпрес (превод – Информативна служба СПЦ)

Патријарх Вартоломеј долази у Тибинген