Порушили а сада не дозвољавају обнову: Албанске власти забрањују обнову Светих Архангела код Призрена!

Порушили а сада не дозвољавају обнову: Албанске власти забрањују обнову Светих Архангела код Призрена!

Министарство културе Косова блокирало је ових дана преко свог подручног Завода за заштиту споменика културе и Завода за урбанизам у Призрену наставак радова на обнови храма Св. Николе у комплексу манастира Св. Архангели код Призрена.
Инспектори су дошли у манастир Архангеле и тражили моментални прекид радова.
Радницима који раде на обнови ове древне цркве, као јединог богослужбеног објекта у Светим Архангелима, пријећено је полицијом и казнама уколико наставе радове. Министарство културе Косова данас је и преко приштинског дневника КОХА објавило да су радови у Св. Архангелима наводно нелегални јер се спроводе без дозволе за градњу.

Епархија Рашко-призренска је почетак обнове овог храма договорила још крајем маја ове године на Савјету за имплементацију и надгледање (Implementation and Monitoring Council) уз учешће шефова канцеларија ЕУ и ОЕБС-а, као и два косовска министра, културе и просторног планирања.
Министар културе Кујтим Шаља (иначе потпредседник владе Косова и члан ЛДК) лично је пред свима обећао да ће дозвола бити издата за десетак дана, па је следећи састанак мјешовите Комисије уз сагласност свих договорен за почетак јуна у Призрену.
Међутим, од тада до данас дозвола не само да није издана, већ је Министарство културе одлучило да на крају заустави градњу, која је у међувремену морала да почне због рока за коришћење донације.
О томе су и косовски и међународни представници обавјештени још у августу мјесецу и није било никаквих захтијева о обустављању радова.

"Овакво понашање косовког Министарства културе представља директно кршење фер договора који је направљен у присуству највиших међународних представника на КиМ. Министарство културе се овим актом и морално и професионално дисквалификује за наставак сарадње у обнови баштине и показује да нема добру вољу за даљи рад са Српском Православном Црквом уз поштовање принципа који су под међународним гаранцијама" изјавио је Еп. Теодосије. "Забраном обнове храма у Св. Архангелима Српској Православној Цркви се онемогућава слобода верског живота и отворено се гуши живот наше Цркве злоупотребом институционалне власти," нагласио је Владика.

Због оваквог односа Министарства културе Косова, рад мјешовитог Савјета за културну баштину је већ пети мјесец замрзнут, што не наноси само штету СПЦ, већ и влади Косова, која очигледно није спремна или у стању да гарантује оне принципе на које се обавезала Ахтисаријевим планом (Анексом 5) и писмом највиших косовских званичника у новембру 2015. године, где се СПЦ гарантује слобода управљања имовином и обновом њених објеката.
Спремност СПЦ да у духу сарадње и уз међународно посредовање ради са косовским институцијама на обнови баштине грубо је злоупотријебљена.
Зато једино можемо да закључимо да се након кампање систематског рушења наших светиња на Косову и Метохији сада примјењује нова стратегија институционалног гушења слобода и права СПЦ на свим нивоима. Ово такође можемо да видимо и у односу општине Приштина према храму Христа Спаса.

Манастир Св. Архангела поред Призрена саграђен је у 14. вијеку.
У масивним албанским нередима на Косову и Метохији претходно обновљени дио манастира је опљачкан и запаљен до темеља, а монаси протјерани.
Након 2005 неки од манастирских објеката су обновљени али се процес обнове наставља.

Извор : tvhram.rs

Порушили а сада не дозвољавају обнову: Албанске власти забрањују обнову Светих Архангела код Призрена!
Порушили а сада не дозвољавају обнову: Албанске власти забрањују обнову Светих Архангела код Призрена!