Поводом 25 година патријарашке службе Васељенског Патријарха Вартоломеја

Поводом 25 година патријарашке службе Васељенског Патријарха Вартоломеја

Рођен као Димитрије Архондонис 1940. године на острву Имвросу, Његова Свесветост Вартоломеј изабран је 1991. године за 270. Архиепископа Цркве коју је основао апостол Андреј и носи титулу Архиепископ Цариграда Новога Рима и Васељенски Патријарх.

Лично искуство и богословско образовање Васељенског Патријарха омогућују му да има изванредан поглед на екуменске односе и еколошка питања.
Његова Светост неуморно ради на помирењу међу хришћанским Црквама, а стекао је и међународну репутацију стога што еколошка питања обрађује на глобалном нивоу. Ради на унапређивању односâ са Римокатоличком Црквом и Англиканском заједницом, као и са другим хришћанским вјероисповестима, путем богословског дијалога и личним сусретима са њиховим великодостојницима, све у циљу да се разматрају питања од заједничког интересовања.

Сарађивао је са Светским Савјетом Цркава и био члан његовог Извршног и Централног одбора, као и Комисије за вјеру и црквени поредак.
Иницирао је, штавише, многобројне међународне састанке и дијалоге са муслиманским и јеврејским великодостојницима у циљу његовања међусобног уважавања и постизања вјерске толеранције широм свијета, а нарочито на Блиском Истоку и у земљама око Средоземног мора, па је међу првима организовао међурелигијске сусрете широм свијета.
Најзад, Васељенски Патријарх је био на челу историјске обнове аутокефалне Албанске Цркве, а уз то, пружао је духовну и моралну подршку многим традиционалним православним земљама које су излазиле из деценијског прогона иза Гвоздене завјесе.

Као грађанин Турске, Васељенски Патријарх је стекао основно и средњошколско образовање на Имвросу и у Цариграду.
Пошто је дипломирао на Богословском факултету на Халки, Његова Свесветост је наставио последипломско усавршавање на понтификалном  Оријенталном институту при Грегоријанском универзитету (Рим), на Екуменском институту у Босеу (Швајцарска) и на Минхенском универзитету.

Одбранио је докторски рад из канонског права. Један је од оснивачâ Друштва за канонско право Источних Цркава. За јерођакона је рукоположен 1961. године, а за јеромонаха 1969. године. Био је помоћник декана Богословског факултета на Халки (1968-1972) пре но што је био изабран за личног секретара свога претходника на патријарашкој катедри, блаженопочившег Димитрија (1972-1990); за Митрополита филаделфијског изабран је 1973. године, а касније за халкидонског (1990).

Васељенски Патријарх Вартоломеј је носилац више почасних доктората са престижних академских установа, као што су Атински и Солунски универзитет, универзитети Патре и Јањине (у Грчкој), затим Џорџтаун и Јејл (САД), Флиндерс и Манила (Аустралија), Лондон, Единбург, Лувен, Москва, Болоња, Београд и Букурешт (Европа). Говори грчки, турски, италијански, њемачки, француски и енглески; такође добро познаје класични грчки и латински.

Улога Васељенског Патријарха као првенствено духовног предводника православног хришћанског свијета и наднационалне личности од свјетског значаја све више се показује веома значајном.
Његова Светост је био један од покровитељâ међународних миротворачких конференција, као и скупова по питањима расизма и фундаментализма, окупљајући на њима Јевреје, хришћане и муслимане у циљу започињања све снажније сарадње и међусобног разумевања.

Позивали су га Европски парламент, Унеско, Светски економски форум и многи национални парламенти. Организовао је осам међународних, међурелигијских и међудисциплинарних симпосиона и састанака на којима су проучавани еколошки проблеми, као што су загађивање рекâ и језерâ по свету, а ове иницијативе су му донеле назив „зелени Патријарх“ и награде неколико значајних међународних организација.

Службу Васељенског Патријарха карактерише међуправославна сарадња, међухришћански и међурелигијски дијалог, као и званична путовања у православне и муслиманске земље које су раније ријетко кад биле посјећене.
Размјенио је многобројне посете са црквеним и државним личностима.
Његова залагања да се унаприједе и његују вјерска толеранција и људска права, као и настојања на миру у свијету и на заштити човјекове средине, с правом су га ставила међу најизразитије свјетске визионаре, миротворце и мостоградитеље, као апостола љубави, мира и помирења.
Године 1997.  Конгрес Сједињених Америчких Држава уручио му је златну медаљу.

                                                                                                                                            Извор: Васељенска Патријаршија

Поводом 25 година патријарашке службе Васељенског Патријарха Вартоломеја
Поводом 25 година патријарашке службе Васељенског Патријарха Вартоломеја
Поводом 25 година патријарашке службе Васељенског Патријарха Вартоломеја