Прва канонска посета владике Силуана Аделаиди

Прва канонска посета владике Силуана Аделаиди

Недеља o митару и фарисеју, 5. фебруара 2017. године, остаће дубоко утиснута у срца и сјећања свих парохијана Црквене општине Светог Саве - Вудвил Парк у Аделаиди.
 

Парохијани су имали част да их по први пут посјети и светим архијерејским благословом укријепи Преосвећени Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Силуан. Сви присутни су се посебно обрадовали великом благослову новопросијавшег великог српског светитеља Јустина Ћелијског, чија је честица светих моштију била изложена на поклоњење вјернима током свете Литургије.

Света Литургија, као дио и предукус вјечности, окупила је велики број парохијана око свог Епископа и свештеника сабраних у Христу у и око свете чаше Христове.

Епископу Силуану саслуживао је Преосвечени Епископ дорилејски г. Никандар из Грчке православне архиепископије аустралијске пројављујући истинску братску љубав између српског и грчког народа и сестринску љубав наших помијесних Цркава. Саслуживали су архимандрит Силуан из грчког манастира Светог Нектарија у Аделајду, отац Јован Шерстобитов, архимандрит Петар из манастира Светог Саве у Илајну, јеромонах Марко из скита Рођења Пресвете Богородице у Инглвуду, отац Радомир Алексић из Ваљева, протојереј-ставрофор Зоран Иванић из Аделиде, домаћин и старјешина храма протојереј Страхиња Јањић, као и ђакони Александар Ивановић, Јован Јовчић и Мишел Миочиновић.

Владика је, кроз бесједу о заједништву и братској љубави, сабранима упутио ријечи поуке: -Позвам вас на љубав, праштање и покајање, како бисмо сви били истински синови и кћери наше свете Цркве, један народ Божји - сложни, обожени и умножени.

Након надахнуте бесједе Његовог Преосвештенства Епископа г. Силуана, светој чаши је приступио велики број вјерних, а посебно дјеце. Са достојном пажњом и очинском љубављу, Епископ их је причестио светим даровима.

Предвођен појцем Миланом Николићем свету Литургију појао је хор који у овом светом храму пјева сваке недеље и празника.

Послије отпуста, услиједили су међусобни поздрави двојице Архијереја. Владика Никандар је владики Силуану зажелио од Бога благословен и успјешан рад на Њиви Господњој, пренијевши му притом и неколико личних искустава о Аделајду и његовим специфичностима. Он  је поклонио новом сабрату и саслужитељу панагију, символ епископског достојанства, која је направљена у Константинопољу и дарована епикопу Никандару од стране Васељенског Патријарха. Владика Силуан је захвалио на вриједном поклону, али првенствено на љубави коју је грчки народ Аделаиде, кроз епсикопа Никандара и његово данашње саслужење показао према својој браћи Србима, настављајући братски однос који наша два народа гаје вијековима.

Светој Литургији су присуствовали значајни представници политичког живота у Аделаиди и Јужној Аустралији: генерални конзул Грчке г. Андреј Гурас и члан парламента Јужне Аустралије г. Мајкл Аткинсон,  који су се, послије размјене честитки између архијереја, представили епископу Силуану.

На крају, отац Страхиња, домаћин сабрања, срдачно је захвалио епископу Силуану на првој званичној посјети светом храму у Вудвил Парку и његовим парохијанима, као и епископу Никандару на показаној љубави, као и свим свештеницима и ђаконима.

Отац Далибор је позвао све присутне да се по подјели нафоре не разиђу, него да се сви заједно са гостима упуте у салу на послужење. То је била прилика да се владика Силуан ближе упозна са свим гостима који су били на Литургији, али и великим бројем својих епархиота из ове парохије са којим аје понаособ попричао и представио им се лично, као истински духовни отац и архијереј.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Прва канонска посета владике Силуана Аделаиди
Прва канонска посета владике Силуана Аделаиди