Средњовековна саборна црква откривена на Криму

Средњовековна саборна црква откривена на Криму

Чланови тима кримског Археолошког института при Руској академији наука открили су средњовековну Саборну цркву недалеко од Судака.

„Научници Руског географског друштва геоскенирали су и открили су да грађевина стоји на основама старије зграде и неколико зграда у близини које су затрпане земљом. Можда, испод ње постоје манастирске келије. Јасно је да је овде цео манастирски комплекс функционисао пре десет векова. Сасвим је могуће да је то древни манастир Светог Јована Златоуста!“ - изјавио је председник одбора Кримског државног савета за изградњу и јавне радове Леонид Бабашов на сајту Росијскаје Газете.

Ова Саборна црква није поменута ни у једном извору. Локални становници случајно су пронашли њене остатке прошлог пролећа, а онда су археолози почели искoпавања.
Грађевина захвата око 200 квадратних метара. Научници верују да је то највећа позната византијска православна саборна црква на полуострву.
Црква је напуштена 1475. године када су Турци освојили Крим. Новчићи, делови керамике, турске стреле и трагови ватре јесусу докази за то.
Данас је задатак да се консервира објекат, заш та је потребно око 160.000 америчких долара.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)