Митровдан торжествено прослављен у подгоричком Саборном храму

Митровдан торжествено прослављен у подгоричком Саборном храму

На празник када наша Света Црква прославља Светог Великомученика Димитрија Солунског, 8. новембра 2022. године, на Митровидан, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света Литургија којом је предстојао протојереј-ставрофор Драган Митровић. Њему су саслуживали су протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, протојереји: Остоја Кнежевић, Миладин Кнежевић, Предраг Шћепановић, јереј Велимир Бугарин као и протођакон Владимир Јарамаз.

Ријечима литургијске бесједе сабрани вјерни народ поучио је протојереј Остоја Кнежевић, који је у уводном дијелу подсјетио да је Свети Димитрије пред собом имао најтежи избор, а то је избор између царства земаљског и пропадљивог или царства Небеског вјечног и благословеног:

,,Ако је неко од земљородних људи имао могућност избора да ли да воли овај свијет који у злу лежи или да буде изабраник Божији, да га воли Бог, онда је то свакако био Свети Великомученик Димитрије Солунски којега данас прослављамо.”

,,Он је живио крајем III вијека, а пострадао је почетком IV вијека, био је знатног рода, имао је велико звање и велике чинове. Имао је перспективу да има што би ми рекли савременим језиком, блиставу и свијетлу каријеру, али, да не буде са Богом”. - бесједио је он.

Прота Остоја је потом указао на то да је Свети Димитрије најбољи свједок да се они које Бог прослави и Бог пројави никада не заборављају:

,,Свети Великомученик Димитрије је изабрао не само да буде са Богом, него и да прође тешки, трновити пут страдања и мучеништва како би се уподобио Господу своме и како би ране Христове понио на тијелу своме. Он је управо најбољи свједок да они које Бог прослави и Бог пројави никада се не заборављају, већ да они свијетле и на Небу и на Земљи”.

Он је потом рекао да Светог Димитрија прослављају сви Хришћани широм земаљског шара, подсјетивши притом и на свето миро које истиче из његових моштију које како отац Остоја каже мирише тако да је тај мирис тешко  упоредити са било каквим овоземаљским мирисом:

,,Због тог свијетлог, великог и дивног спомена Светог Димитрија и ми смо се данас овдје сабрали и не само овдје већ широм Земљиног шара. Њега хришћани прослављају било по овоме или ономе календару, али, свакако сви га хришћани светлују и сви му се молимо. Мошти Светог Димитрија истачу свето миро које има такав благодатан и јак мирис, заиста се види да је то небески благослов овој земљи јер тешко га је упоредити са било каквим овоземаљским мирисом и благоухањем”.

Прота Остоја је потом испричао и лично искуство које је имао са благоуханим миром које истиче из моштију Светог Великомученика Димитрија:

,,Испричаћу вам један примјер када сам једне године био у Солуну у цркви посвећеној Светом Димитрију. Посјетио сам ову светињу баш неколико дана након прославе његовог празника и тамо ми је свештеник дао вату натопљену миром које истиче из његових светих моштију. Када сам се вратио у Црну Гору, размишљао сам који би био најбољи начин да од тог благоухања и тога мира подијелимо, да би то осјетило што више људи. Наиме, у једну чашичу светог уља којим помазујемо вјернике послије петохљебнице,  ставили смо ову вату и преко годину дана оно уље којим смо се помазивали је тако јако мирисало и осјећали смо велику благодат на такав начин од моштију Светог Великомученика Димитрија”.

Он се напослијетку осврнуо и на велики култ Светог Димитрија који је присутан у нашој историји и у култури нашег народа:

,,Свети Димитрије се кроз нашу историју у нашем народу прослављао, њему су се подизали храмови, у његову част су се градиле светиње, он се славио и слави се као крсна слава. Управо и данас овдје су присутни многи свечари, а видимо и да је сам Свети Василије Острошки једно вријеме столовао управо у манастиру посвећеном Светом Великомученику Димитрију у мјесту Попи код Никшића”.

,,Култ Светог Димитрија је много снажан у нашем народу, зато славимо Светог Димитрија и угледајмо се на његов подвиг, не зато што је то њему од нас потребно, већ зато што је нама потребна његова снага, његова молитва за нас и потребан нам је његов примјер да би свако од нас у своме животу угледајући се на тај свијетли примјер из дана у дан узрастао у вјери, у подвизима духовним и добрим дјелима”. - порчио је протојереј Остоја Кнежевић.

Текст, видео & фото: Борис Мусић

Митровдан торжествено прослављен у подгоричком Саборном храму
Митровдан торжествено прослављен у подгоричком Саборном храму