Недјеља 21. по Педесетници торжествено прослављена у подгоричком Саборном храму

Недјеља 21. по Педесетници торжествено прослављена у подгоричком Саборном храму

У Недјељу 21. по Педесетници, 6. новембра 2022. године у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света Литургија којом је предстојао архимандрит Павле (Радусиновић), игуман манастира Светог Николаја - Ораховица који се налази у Хрватској, у Епархији пакрачко-славонској. Архимандриту Павлу саслуживали су протојереји-ставрофори Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереји: Миладин Кнежевић и Никола Пејовић, као и протођакон Владимир Јарамаз.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља свима сабранима обратио се ријелима литургијске бесједе началствујући архимандрит Павле.

Он је у уводном дијелу свог обраћања подробније појаснијо значење јеванђелске приче о сијачу и сјемену:
,,Ову јеванђелску причу о сијачу и сјемену је Господ одмах својим ученицима објаснио, зато што је њима дано, откривено им је да знају тајне Царства Небескога. Због тога је дошао Господ, да нас призове, сабере како и у оно вријеме тако и сада на овоме мјесту”.

,,Показао нам је Господ која су то духовна стања у којима се можемо наћи. Када смо расијани и не можемо да примимо ријеч Божију , када смо опхрвани многим бригама земаљским, које су оправдане, јер, трудимо се у овоме животу да обезбиједимо себи и нашим породицама оно што је најнеопходније”. - поручио је он.

Архимандрит Павле је потом нагласио да душе које се спремају покајањем, постом и молитвом доносе строструку плод за разлику од оних, које заметну добрим дјелима, бивајучи опхрване бригама и уживањима овог свијета:

,,Оно сјеме које је пало у трњу, то је опет када нас забава одвуче, наше мисли нас одводе на разна мјеста и онда у срцу тамо гдје је Царство Небеско, тамо гдје обитава Бог, усљед таквог стања умјесто пуноће, наступа празнина. Међутим, добра душа која је спремна да прими благодат, то је она добра земља која је узорана, натопљена водом. То су наше душе које су спремне покајањем, постом и молитвом донесу стоструки плод”.

Он је напослијетку нагласио колико је важан живоносан однос са Богом, бивајући непоколебљива на камену исповједања Господа Исуса Христа:

,,На сваком мјесту у нашем животу је важно да наш однос са Господом увијек буде жив, јак, да наша веза буде непоколебљива, на камену исповједања Господа нашега Исуса Христа. То је смисао ове јеванђелске приче, то је и смисао свог нашег хришћанског живота. А то значи да тајне Царства Небескога, које смо примили у нашим срцима оплодотворимо, да то сјеме не умре у нама, него да га дијелимо једни са другима, да овај свијет буде мало бољи”.

,,Имајмо и то на уму да је овај свијет привремен, али не и беспотрбан, јер је ово благословено вријеме и простор гдје се сабирамо и припремамо за Царство Небеско нашега Бога, Оца, Сина и Светога Духа у чије се наручје надамо и настанити”. - закључио је игуман Манастира Ораховица - архимандрит Павле.

Текст, фото и видео: Борис Мусић

Недјеља 21. по Педесетници торжествено прослављена у подгоричком Саборном храму
Недјеља 21. по Педесетници торжествено прослављена у подгоричком Саборном храму