Никољдан торжествено прослављен у подгоричком Саборном храму: Култ Светог Николе је силан по свој васељени зато што је живио љубављу и милосрђем

Никољдан торжествено прослављен у подгоричком Саборном храму: Култ Светог Николе је силан по свој васељени зато што је живио љубављу и милосрђем

На празник када наша Света Црква прославља Светог угодника Божијег Николу Мирликијског чудотворца, 19. децембра 2022. године са почетком у 8 часова, одслужена је Света Литургија којом су началствовали протојереји Бранко Вујачић и Никола Пејовић уз саслуживање протојереја-ставрофора Драгана Митровића и Далибора Милаковића, као и протојереја: Миладина Кнежевића и Предрага Шћепановића.

Свима сабранима обратио се празничном бесједом протојереј-ставрофор Даливор Милаковић који се у уводном дијелу обраћања осврнуо на саму личност Светог Николе преко које нам се даје предукус и почетак Божићне радости:

,,Свети Никола је чудесни светитељ Божији, његов празник је предукус и почетак Божићне радости.
Заиста, у ове дане Божићног поста некако са Светим Николом, његовим празником, данашњим даном, почиње Божићна радост, предукус силаска Сина Божијега међу нас људе и та Божићна радост се пројављује у личности Светога оца Николаја”.

,,Заиста овог великог светитеља Божијег поред нас православних хришћана славе и иноверни, толико је култ његове личности и толико је поштовање Светог Николе по цијелом свету, по свој васењени”. - бесједио је он.

Прота Далибор је потом подсјетио на прво блаженство које је Господ изговорио а које се тиче милосрђа, које је управо преизобилно посједовао Свети Никола:

,,Данашње јеванђеље које смо чули, о Господњој бесједи на гори гдје је изговорио блаженства, изговорио је и оно прво блаженство: ,,Блажени милостиви, јер ће бити помиловани”. Заиста браћо и сестре, Бог нас позива да дајемо милостињу, да помажемо једни другима, али да дајемо тако да нико не зна, у љубави и у славу Божију, баш као што је давао Свети Никола који је био пун милосрђа, што је можда и његова највећа врлина”.

Он је потом рекао да се мошти Светог Николе налазе у Италији, у граду Барију:

,,Свети Никола је био архијереј у Мири Ликијској, учествовао је на Првом васељенском сабору који се одржао у Никеји заједно са осталим светим оцима. Он је заштитник морепловаца, заштитник је такође дјеце сирочади који су напуштени и остављени. Бог га је славно прославио због његовог врлинског живота препуног љубави и милосрђа које је непрестано показивао. Његове се мошти налазе у Италији, у граду Барију и благоухано миро истиче из његових моштију, а многи људи који ђу притичу се исцјељују”.

Прота Далибор је акцентовао да је силан култ Светог Николе по свом свијету, указавши на чињеницу да је то тако из разлога што је Свети Никола живио и прославио Христа Бога својим врлинским животом:

,,Култ Светог Николе је силан по свом свијету, али треба да знамо да је силан због тога што је он славио Христа Господа и Господ га је по упокојењу прославио. Дакле, ако немамо Господа Христа у нашем срцу, онда ће наш живот и наше дјело овдје бити узалудно. И Свети Никола, Свети Василије Острошки, Свети Петар Цетињски силни су због тога што су животом врлински живјели и што су били у заједници са Богом”.

,,Ако смо са Богом, ако смо у Светој Тројици, ако са Христом Богом ходимо по путевима нашег живота овдје, прославиће и нас Христос као пто је прославио Светог нашег оца Николу. Нека његов живот, његова љубав буду примјер свима нама”. - поручио је напослијетку протојереј Далибор Милаковић.

Текст, фото & видео: Борис Мусић