Одржана премијера филма Чудотворац тумански у крипти подгоричког Саборног храма: Дуготрајни аплауз за филмску екипу и њихово остварење

Одржана премијера филма Чудотворац тумански у крипти подгоричког Саборног храма: Дуготрајни аплауз за филмску екипу и њихово остварење

У суботу 19. новембра 2022. године са почетком у 19 часова одржана је свечана премијера краткометражног филма ,,Чудотворац тумански'' редитељке хаџи Бојане Крстић који је током ове вечери у испуњеној крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици испраћен дуготрајним аплаузима.

У уводном дијелу вечери премијеру филма најавио је модератор Борис Мусић, који се осврнуо на историјске појединости велике светиње Манастира Тумане, наводећи између осталог и податке о самом настанку манастира будући да једно од најзаступљенијих предања јесте да је тумански манастир заправо задужбина Милоша Обилића. Како је даље нагласио, томе у прилог иде и податак да су у манастиру (1891. године) редовно одржавани "нарочити парастоси" Милошу Обилићу - као задужбинару. 

Након уводног слова, ријеч је узео протојереј Никола Пејовић, који је ове вечери домаћин испред свештеног братства Саборног храма Христовог Васкрсења.

Он је поздравио све присутне, нагласивши да је Бог диван у сваком човјеку, али је најдивнији у светима својима:

,,Диван је Бог у свему створеном, и оном видљивом и невидљивом, нарочито у сваком човјеку којег је створио по лику своме. А како је пјевао Свети пророк Давид, најдивнији је Бог у светима својим.”
,,Светитељи Божији управо том силом Исуса Христа пишу јеванђеље и чине иста она чуда, а Господ је обећао да ће и чинити и много већа чуда од оних што су видјели од Њега”. - подсјетио је прота Никола.

Он се потом осврнуо на благословено вријеме у којем живимо упркос многим раслабљеностима овог времена, јер по његовим ријечима тај благослов и јесте у томе што Бог открива светитеље, чудотворце који нам помажу исцјељујући наше немоћи и слабости:

,,Ми смо благословени заиста да нам Бог открива у ово наше раслабљено вријеме светитеље чудотворце који нам помажу исцијељујући наше слабости и немоћи да нас кроз та видљива свједочанства и чуда ипак на неки начин упуте на оно што је смисао и суштина, а то је да се исцијелимо од онога због чега је Господ и дошао, да нас избави од смрти, гријеха и пропадљивости”.

,,Овај филм није ништа друго него свједочанство јеванђеља Христовог које се наставља кроз дивног Светог Зосиму Туманског, а наравно и кроз друге свете људе Божије који чине чуда свима онима који са вјером приступају”. - порчио је напослијетку прота Никола.

Након свечане премијере филма, свима сабранима обратила се и дистрибутер филма Ивана Костић, директорка Делиус филма најавивши обраћања редитељке хаџи Бојане Крстић и директора фотографије Даниела Матеића.
Господин Матеић је у свом кратком обраћању изразио наду да је овај краткометражни филм заправо само почетак једног дубљег покрета, таласа који ће радом на православној структури филма појачати духовну снагу нашег народа да се обожи и уздигне:

,,Помаже Бог свима, драго ми је да смо на овако дивном и светом месту могли да прикажемо наш филм. За сада то је краткометражни филм, али се надамо у будућности да ће ово бити почетак на нашим просторима, да радимо на православној структури филма што ће појачати духовну снагу нашег народа да се обожи и уздигне”.

У обраћању публици пред почетак приказивања, Крстић је захвалила свима на подршци, интересовању и љубави у стварању филма, за који се нада да ће бити "иницијална каписла за будућност православног филма:

,Помаже Бог свима, добро вече, хвала вам на оволиком интересовању, на љубави и жртви коју сте приложили самим доласком на премијеру овог филма. Заиста, све што смо имали да кажемо, рекли смо овим филмом и верујемо као што каже Петар Божовић у овом филму ,,Веруј и биће!” Тако и ми верујемо убудуће да ћемо правити оваква остварења зато пто желимо да оставимо за собом наредним генерацијама ствари за које вреди живети. Слава светитељима туманским и слава Светом Василију Острошком и хвала Богу и Пресветој Богородици да су нам омогућили све ово и дали велики благослов.”

Филм је рађен у продукцији кућа Блајт и Делиус филм, уз благослов Епископа пожаревачко-браничевског господина Игњатија.

Чудотворац Тумански је краткометражни играни филм о чудима Светог Зосиме, Туманског светитеља и исцјелитеља. 

Филм је рађен по сценарију Сање Савић Милосављевић и Младена Милосављевића, а настао је на основу личних свједочанстава оних које је светитељ исцијелио, а сакупио и сачувао од заборава игуман манастира Тумане отац Димитрије у књизи „Чудо љубави Божије“. 

Филм се састоји од три омнибус приче, које нам са пуно љубави, вјере и  најискренијих емоција враћају наду и у оним безизлазим ситуацијама.

У филму играју:
Слобода Мићаловић, Небојша Дугалић, Петар Божовић, Паулина Манов,Небојша Миловановић, Анђелка Симић, Иван Вучковић и други.

Приредио: Борис Мусић

Одржана премијера филма Чудотворац тумански у крипти подгоричког Саборног храма: Дуготрајни аплауз за филмску екипу и њихово остварење
Одржана премијера филма Чудотворац тумански у крипти подгоричког Саборног храма: Дуготрајни аплауз за филмску екипу и њихово остварење