Потписивање Темељног уговора није разлог за тријумфализам

Потписивање Темељног уговора није разлог за тријумфализам

 

Цетиње, 4. август 2022.

Темељни уговор између Црне Горе и Српске Православне Цркве који је јуче потписан у Подгорици представља здрави, законити и демократски начин уређења односа између Цркве и државе.

Уговор је, прије свега, средство којим су држава и Црква искористиле законску могућност из Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница да поједина питања од заједничког интереса ближе ријеше, у складу са Уставом и законима Црне Горе.

Православни вјерници и наша Црква овим Уговором нису добили никакав вишак права у односу на вјернике других Цркви и вјерских заједница.

Његово потписивање не треба да буде разлог за тријумфализам једних или осјећај пораза за неке друге, нити да буде повод за нове подјеле. Црној Гори је потребно јединство у братској љубави, а не братомржња и ненавист.

Стога, све оне који ових дана осјећају растерећење и радост због овог догађаја, дијелећи њихов осјећај, позивамо да се уздрже од организовања било каквих јавних манифестација овим поводом. Они, пак, који овај догађај доживљавају на другачији начин, такође остају у нашим молитвама са жељом да разумију да је овај чин на корист наше земље и свих њених грађана.

Из Митрополије црногорско-приморске