Протојереј Мирчета Шљиванчанин ступа на дужност старјешине цркве Светог Ђорђа под Горицом

Протојереј Мирчета Шљиванчанин ступа на дужност старјешине цркве Светог Ђорђа под Горицом

У Пету недјељу по Педесетници, 25. јула 2021. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је Света Литургија којом је началствовао протојереј Мирчета Шљиванчанин.
 
Након одслужене Литургије свештено братство Саборног храма саопштило је вјерном народу да је дугогодишњи секретар Храма, протојереј Мирчета Шљиванчанин одлуком и благословом наше Свете Цркве и Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, унапријеђен и постављен за старјешину цркве Светог Ђорђа под Горицом, као и вршиоца дужности Архијерејског намјесника подгоричко-колашинског.
 
Овом приликом свима сабранима обратио се протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, који је испред свештеног братства Саборног храма у Подгорици и вјерног народа, протојереју Мирчети Шљиванчанину, досадашњем секретару Саборног храма, пожелио на новој благословеној дужности сваки напредак, благослов и много среће у даљем служењу Богу и вјерном народу на још бољи начин. 
 
,,Браћо и сестре по благослову наше Свете Цркве и по благослову нашег Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија наш отац Мирчета Шљиванчанин, дугогодишњи свештеник и секретар Саборног храма Христовог Васкрсења, претходно ђакон и вјероучитељ, на чему смо му посебно захвални, унапријеђен је и прелази у цркву Светог великомученика Георгија под Горицом да обавља дужност старјешине и вршиоца дужности архијерејског намјесника подгоричко-колашинског". 
 
,,Посебну захвалност му дугујемо као вјероучитељу који је хиљаде дјеце учио о вјери и љубави и Богу, па нека му Господ ту љубав коју је уткао и којом служи стоструко врати. Нека га Господ Бог и Свети Георгије просвете и нека би ова нова дужност, нови позив на који га Црква призива још више га утврде и уздигну у вјери и љубави". - пожелио је прота Далибор.
 
Он је напослијетку нагласио да Црквена заједница нема баријера и да никада не престаје без обзира на просторну даљину, подсјетивши да ће отац Мирчета заувијек бити дио заједнице Саборног храма у Подгорици:
 
,,Сви смо ми удови тијела Христовог, сви смо ми заједница Цркве Христове, да ли служили у Саборном храму или Цркви Светог Георгија или служили по разним светињама у Црној Гори и широм земаљског шара сви смо једно и сви смо дио Цркве.
Отац Мирчета ће као и до сада увијек бити дио наше заједнице и дио Саборног храма Христовог Васкрсења".
 
Након слова протојереја-ставрофора Далибора Милаковића, старјешина Саборног храма протојереј-ставрофор Драган Митровић уручио је испред свештеног братства оцу Мирчети поклон - свештеничке одежде. Напослијетку, свима сабранима обратио се протојереј Мирчета Шљиванчанин, чије слово преносимо у цјелости:
 
,,Драги оци браћо и да служитељи, браћо и сестре и дјецо. Од срца благодарим на благослову нашем Митрополиту али прије и изнад свега Богу који ме је удостојио да будем и даје са вама оволико година. Не одлазим далеко, и даље сам са вама, али оно што сам доживио овдје у овом светоме Храму заједно са свима вама, али, оно што сам доживио овдје у овоме Светоме Храму, могао бих одржати предавања и предавања, или да сам способан могао бих написати неколико књига.
 
Али, прије свега оно што желим да кажем и желећи да вас све поздравим, знајте да вас волим и да вас све грлим у Христу, ове дивне ове, свете људе и вас свети Божији народ и дјецу. 
Оно што бих вас замолио јесте да долазите и у цркву Светог Ђорђа. То је најстарији Храм како рече отац Далибор, не само у Црној Гори него и шире. То је могли би рећи мајка свих цркава у Подгорици, а могли би рећи да је она и духовно огњиште старе Подгорице и још много тога. 
 
Не заборавимо на најстарији Храм нашега града који је много важан и у чијем темељима су мошти многих светих људи, замислите само девет вјекова молитве и живота у тој цркви. 
Тако да свима благодарим у своје име и у име супруге и дјеце и нека вас Бог благослови и награди сваким добром, сваком срећом, напретком, радошћу, милошћу и да сви заједно славимо име Божије на шта смо позвани и што је најважније, Оца, Сина и Светога Духа, нека сте срећни благословени, Амин".
 
ДОСТОЈАН! 
НА МНОГАЈА ЉЕТА!
 

Текст & видео: Борис Мусић