Протојереј-ставрофор Далибор Милаковић: Будимо захвални Богу, за све чиме нас изобилно и непрекидно дарује

Протојереј-ставрофор Далибор Милаковић: Будимо захвални Богу, за све чиме нас изобилно и непрекидно дарује

У недјељу 22. по Педесетници, 13. новембра 2022. године у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света Литургија којом је предстојао протојереј-ставрофор Далибор Милаковић. Проти Далибору саслуживали су протојереј-ставрофор Драган Митровић, као и протојереји: Миладин Кнежевић, Никола Пејовић, као и протођакон Владимир Јарамаз.

Ријечима литургијске бесједе сабрани вјерни народ је поучио началствујући свештеник Далибор Милаковић, који је у уводном дијелу говорио о пролазности и илузији овоземљских испразних уживања и привидне моћи какву је посједовао човјек из јеванђелске приче, надмени богаташ непознатог имена:

,,Најчешће људи поштују имућне и богате људе, не због тога што истински воле, већ због моћи и силе коју посједују, то су најчешће управо лажни пријатељи”.

,,Исти је случај и у јеванђелској причи коју смо чули, овога богаташа су вољели, признавали га у друштву и сваки дан је окупљао такозване пријатеље своје, славио са њима, обедовао, све је чинио у славу земаљску. Толико је био силан у слави земаљској и надмен да је презирао људе око себе, нарочито оне који су долазили из нижег сталежа”. - бесједио је он.

Он се у даљем обраћању детаљније осврнуо на детаље из јеванђелске приче:

,,У јеванђелској причи смо чули о једном човјеку из нижег сталежа, у ствари чули смо о човјеку убогом и болесном, сиромашном Лазару. Толико га је овај моћник презирао да није могао ни да гледа у њега. Мрзио га је. Међутим, Лазар је био убог сав у ранам и гноју од рана, а он је то све у свом животу спокојно носио, носио је своју муку, своје болести кротко”.

,,Када му је убоги Лазар тражио оне мрве хране које су падале са богаташевог стола, да би се тиме прехранио, ни то му није хтио удијелити, сматравши да није достојан. Толико је унижење овог убогог сиромаха било да су пси који су чували кућу овог богаташа лизали су гној рана његових”. - подсјећао је на детаље јеванђелске приче прота Далибор.

Он је нагласио потом да Бог даје свакоме онолико колико може да носи и колико му је потребно:

,,Често знамо да презиремо ближњег свог, често презиремо и оне слабије од нас, који се налазе у неповољнијој ситуацији. Међутим, Господ Бог је свакоме даривао онолико колико може да понесе. Све што нам је даровао Господ довољно је да зарадимо Царство Небеско. Некоме је то што мало има сасвим довољно и то ће умножити, ономе који има много ако по својој савјести и љубави то умножи и подијели заједно са другима  Бог ће му још више даривати. Али за тог неког ко има много то може и представљати омчу око врата, да га одведе у таму најкрајњу као што је та грамзивост и охолост одвела и овог богаташа”.

,,Све нам је дато од Бога на корист, Господ нам је дао слободу, али није све што је слободно и на спасење. Овај богаташ је на земљи задобио блага, и све што је на земљи добио искористио је, али није искористио на прави начин, већ је искористио тако што је изгубио своју душу, још у земаљском животу”. - подвукао је прота Далибор.

Напослијетку он прота Далибор је назначио значај праве и постојане вјере у животу:

,,Овај надмени богаташ није за живота повјеровао, није чинио оно што заиста спашава, узводи на Небо, није повјеровао. Многи су гледали Господа како твори чуда, многи су свједочили бројним чудесима, али нису повјеровали. Нису повјеровали ни у васкрсење, нису ни тада, а многи не вјерују ни данас. Зато је важна порука данашњег јеванђеља, а то је порука да вјерујемо, јер вјером ћемо задобити све што нам је потребно још овдје на земљи”.

,,Све што смо добили на земљи, све што имамо у животу, добили смо по милости Божијој, а не по сопственим заслугама. Сваки дан који проведемо и сваки дан наредни који дочекамо, дочекамо и доживимо због милости и љубави Божије. Тога ради, требамо бити захвални Богу, за све што нам Бог дарује, а ако боље погледамо видјећемо да нас заправо дарује изобилно и непрекидно”. - поручио је протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Текст, фото & видео: Борис Мусић

Протојереј-ставрофор Далибор Милаковић: Будимо захвални Богу, за све чиме нас изобилно и непрекидно дарује
Протојереј-ставрофор Далибор Милаковић: Будимо захвални Богу, за све чиме нас изобилно и непрекидно дарује