Саопштење са редовног годишњег сабрања свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске

Саопштење са редовног годишњег сабрања свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске

Саопштење са редовног годишњег сабрања свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске

У четвртак 17 /4. марта 2022. године, на празник Преподобног Герасима Јорданског у Крипти Саборног Храма Светог Јована Владимира у Бару одржано је редовно годишње сабрање цјелокупног свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске. Сабрање је почело светом архијерејском Литургијом Пређеосвећених дарова коју је служио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Господин Јоаникије. Након Литургије одслужен је помен свим пострадалим Србима у мартовским погрому на Косову и Метохији 2004. године.

Радни дио сабрања започео је уводним словом митрополита Јоаникија који је заблагодарио Господу што смо се и ове године сабрали у духовној радости и љубави да се заједно Богу помолимо, да се укријепимо и оснажимо за нове духовне подвиге. Митрополит се осврнуо на све изазове и проблеме са којима се сријеће Црква Христова истакавши да ми као свештенослужитељи немамо сигурнијег и бољег ослонца од Јеванђеља Христовог. Као Црква једино побјеђујемо Христом и у Христу. Он је истакао да је и данас велики притисак и одговорност на свештенству наше Цркве, али да је то нормално и природно јер су управо свештеници призвани да носе бремена и своја и једни других, као и народа уопште и да су као такви призвани да буду свјетлост свијету. Нарочито се то огледа и пројављује у јединству Цркве које смо ми као Црква свједочимо. И само то јединство, братска слога и љубав су Христолики и Боголики пут на коме и као појединци и као народ задобијамо не само пролазно, него и вјечно људско достојанство.

На сабрању је нарочита пажња посвећена питању вјеронауке. Отворено је неколико нових школа вјеронаука при нашим храмовима и манастирима. Све већи број дјеце желе да похађају вјеронауку што нам говори да је неопходно да се питање увођења вјеронауке у црногорске јавне основне и средње школе најзад на озбиљан и стручан начин отвори у јавности.

Архијерејски намјесници су поднијели извјештаје о животу Цркве у својим намјесништвима. Сви парохијски свештеници редовно и уредно обављају своју свештеничку службу што показују пуни храмови на богослужењима у свим парохијским црквма. Констатовано је и да је још увијек број некрштених душа велики, али охрабрује чињеница да се и ове године број крштених повећао у односу на претходну годину. Све више младих ступа у Свету Тајну Брака што је веома важно у духу очувања породице као домаће Цркве у којој сваки човјек добија прво и основно знање и васпитање које у највећој мјери одређује цјелокупан његов животни пут.

Ништа мање није важно и то како се као православни хришћани односимо према својим упокојеним сродницима. Недопустиво је, а уједно и гријех је да се крштени чланови наших породица сахрањују без опијела и молитве, што није риједак случај. Новонастала ситуација у вези са короноварисом одразила се и на начин сахране који се често обавља како се каже „у кругу породице“. Није добро да ова ванредна ситуација постане пракса, јер смо дужни да чувамо и благословену традицију и вјековне обичаје када су у питању сахране.

Митрополит Јоаникије је позвао свештенослужитеље и цио вјерујући народ да се усрдно моле за престанак ратних сукоба у Украјини и да Господ ускоро ниспошље свој мир на ту напаћену земљу. Трагедија је већа што се тај сукоб одвија међу православним хришћанима духовним потомцима светог кнеза Владимира. С обзиром на то да већ долазе избјеглице из братске нам Украјине у Црну Гору, на сабрању је договорено да ће Митрополија црногорско-приморска, кроз нашу Хуманитарну организацију „Човјекољубље“ и на све друге начине преко црквених општина и манастира свим расположивим капацитетима помоћи онима којима буде помоћ потребна. Већ десет дана Митрополија организује и прикупљање помоћи за ратом захваћена подручја у Украјини.

Нека свјетлост Васкрслога Христа обасја сваког човјека и све народа да би наступајући празник Васкрсења сви дочекали у миру и љубави сабрани око животодавца и побједитеља смрти Христа Бога нашега.