Свети Јован Дамаскин – хорска слава подгоричког хора Светог Марка

Свети Јован Дамаскин – хорска слава подгоричког хора Светог Марка

Подгорички хор Светог апостола и јеванђелисте Марка који литургијски узраста појући Богу на службама у Саборном храму Христовог Васкрсења,прославио је синоћ (17.децембар) своју хорску славу и небеског заступника Светог Јована Дамаскина.

Свечаним резањем славског колача началствовао је Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички г Кирило, у присуству протојереја Бранка Вујачића и протођакона Владимира Јарамаза, управника хора.

Владика је у надахнутом обраћању вјернима сабраним у подгоричком храму, подсјетио на житије Светог Јована Дамаскина и Светог Саве Освећеног и на равноангелско послушање хорова и њихових чланова,па тако и овог хора који већ 25 година узраста под будним оком и руком диригентице мр Јелене Људмиле Радовић.

Епископ Кирило се радо сјетио и поклоничког заједничарења у Русији давне 2009. године, када је хор “Светог Марка” у вријеме његовог боравка у Русији, забиљежио значајан успјех наступајући у неколико наврата пред руском публиком, која с правом важи за најобразованију и најзахтјевнију публику на свијету,када је ријеч о хорском пјевању.