Улицама Подгорице прошла Марковданска литија у којој је учествовало више десетина хиљада вјерника (ВИДЕО)

Улицама Подгорице прошла Марковданска литија у којој је учествовало више десетина хиљада вјерника (ВИДЕО)

Улицама Подгорице вечерас је прошла јубиларна 30. Марковданска литија са моштима преподобног Симеона Дајбабског, и више десетина хиљада вјерника, коју је предводио Митрополит црногорском приморски г. Јоаникије.

Литија се кретала испред цркве Светог Ђорђа под Горицом улицом Слободе. Након тога ишла је до куће староподгоричке муслиманске породице Ђечевића која је чувала реликвије и остатке манастира Светог Апостола и јеванђелисте Марка, а Митрополит им је уручио одликовање.

Затим је је прошла до Сахат-куле, а онда преко моста браће Златичанин, булеварима Светог Петра Цетињског, Станка Драгојевића и Ивана Црнојевића назад до цркве Светог Ђорђа.

Митрополит Јоаникије је у архипастирској бесједи рекао да смо ишлина Марковданску литију изображавајући Пасху Христову која означава нови живот, нову радост и нову снагу.

“Тако свједочећи да Црква кроз сву историју иде за Христом носећи Његов Крст као знак побједе над тамом и над злом. Кријепећи се Његовим Крстом прелазимо из смрти у живот и живимо новим животом.“, казао је митрополит.

Нагласио је да сваком литијом идемо ка Христу и да свједочимо Његово Царство и да идемо за оним који је Првенац побједе над смрћу.

„Сви они који у Њега вјерују постају причасници Његове славе. Данас је ову литију предводио апостол Христов и јеванђелист Марко. Посјетили смо темељ Његовог манастира. Посјетили смо породицу Ђечевић, муслиманску породицу, која чува темеље тог храма“, казао је он.

Митрополит Јоаникије је нагласио да колико год да је рушена, та светиња је јака јер има благодат да нас сабере, окупи и оснажи.

„То је распета светиња али има силу васкрсења Христовог. То је светиња која није отишла у заборав, него се вазнијела на небо и има ново дејство“ казао је он.

Митрополит је казао да ова литија води и ка ћивоту Светог Василија јер ће дјеца, као и раније, ићи пјешке да принесу свој труд и своју љубав св. Василију Острошком, и казао да је ове године јубилеј 350 од упокојења Светог Василија.

„Временски је он био прошле године, али нисмо га могли достојно обиљежити због епидемијских мјера. Боже здравља, то ћемо урадити ове године. Он је нови апостол који нас је научио да вјерујемо у Христа распетога и васкрслога и да вјерујемо у Њега који је пут истина и живот. Да се држимо апостолског учења и да љубав Божију упијамо у душу и срца и да је ширимо међу људима. Да се миримо и превазилазимо неспоразуме и да пређемо у радост заједништва и љубави Божије“, нагласио је Митрополит Јоаникије.

Каже и да је то наша вјера, да се миримо и да смо се окупили у име те љубави, осељени свјетлошћу васкрсења Христовог и радошћу новог живота.

„Господ Исус Христос који је побиједио смрт нас уздиже изнад наших брига и да увијек идемо напријед као Хришћани. Да стварамо добро, да живимо добро, стварамо културу и духовност и да се непрестано оплемењујемо и узрастамо у љубави Божијој. Око наших светиња се сакупљамо у љубави Божијој“, казао је он.

На крају је казао да је Марковданска литија ове године јединствена јер није било литије претходне двије године и да смо се данас сабрали због жеље за литијом, пронијевши благослов над Подгорицом.

Приређен је и празнични програм у коме су учествовала дјеца подгоричких школа вјеронауке и чланови АНИП-а “Ђурђевданско коло”.

Митрополит Јоаникије је побједницима Марковданског турнира у малом фудбалу уручио награду.

Турнир је организовао Хуманитарни омладински клуб “Млади за Космет”, а сав прилог од турнира намијењен је народним кухињама.

Вечерашњом литијом завршена је црквена манифестација Дани Светог Марка.

Радосав Рајо Војиновић
Фото: Борис Мусић & Милош Вујовић
Видео: Борис Мусић