Сестринство Свете Февроније

Сестринство Свете Февроније

 

Сестринство Свете Февроније већ двије године учествује у животу Цркве по благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохијa, у оквиру Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици.

Ова светитељка је узета као заштитница сестринства како би се кроз лик и дјело Свете Февроније окупљалa омладинa и у њеном духу управљалe све активности. 
Светитељка је покровитељка, заштитница и молитељка за омладину, нарочито дјевојке. Она је узор врлинског живота и подстицај да се крене путем саможртвене љубави, оне Христове, цјеломудрене љубави која је њу красила. 
По ријечима митрополита Амфилохија светитељка је„(...) једна од најчудеснијих дјевојака, послије Пресвете Богородице, која је живјела у овом свијету и која је као јагњица Божја себе жртвовала за свога Небеског Женика''

Мошти Свете мученице Февроније свечано су унијете у Саборни храм Христовог васкресења у Подгорици, 8. јула 2016. године, гдје се и данас чувају.

За кратко вијеме свог постојања, Сестринство Свете Февроније је организовало низ активности,  посебно у домену издаваштва које се тиче упознавања са житијем светитељке, чије име сестринство и носи.  
Сматрамо да је важно да се на самом почетку рада упознамо са животом Свете Февроније, како би све наредне активности, које се буду спроводиле биле надахнуте духом којим је она живјела.
 
7. јула прошле године, уочи празника Свете Февроније, у храму Христовог Васкрсења, организовано је предавање, на којем је представљено издање њеног житија, о којему је говорио игуман манастира Подмаине, Рафаило Бољевић.  У недељу, 8. јула, празник је торжествено прослављен, а литургијом је началствовао епископ Кирило Бољевић.
У наредном периоду, планиране су активности, које ће помоћи православним хришћанима да пронађу одговор на бројне теме из хришћанског живота.

Контакт email: sestrinstvosvfevronije@hramvaskrsenja.me

 

(ИКОНА СВЕТЕ ФЕВРОНИЈЕ ИЗ МАНАСТИРА СИНАЈ - VIII ВИЈЕК)

 

ЖИТИЈА СВЕТИХ

 

25. ЈУНИ

 

ЖИТИЈЕ И СТРАДАЊЕ СВЕТЕ ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИЦЕ

ФЕВРОНИЈЕ

 

У време незнабожног цара Диоклецијана беше у Риму епарх[1] Антим, који имађаше сина Лисимаха, за кога он обручи дивну девојку, ћерку сенатора Просфора. Разболевши се смртно, епарх Антим призва свога брата Селина и рече му: Господине мој брате! ево ја одлазим из земаљског живота и теби поверавам свога сина Лисимаха; ти му буди отац уместо мене, а он нека ти буде син. После моје смрти ти што пре склопи брак између њега и његове веренице, Просфорове ћерке.

Селин обећа своме брату епарху Антиму да ће поступити по његовој жељи. Три дана након тога Антим премину. После смрти Антимове, цар Диоклецијан дозва к себи Лисимаха и његовог стрица Селина, и насамо рече Лисимаху: Младићу, памтећи љубав оца твога према мени, ја сам хтео да на његово место поставим тебе за епарха, али пошто чух да волиш хришћанску веру, ја то одложих док не проверим да ли је то истина. Ради тога ја хоћу да те сада пошаљем на Исток, да тамо искорениш хришћанску веру; и када се по извршењу тога будеш вратио, ја ћу те наградити чином епарха.

На ове цареве речи Лисимах не смеде узвратити ништа јер беше врло млад, имађаше око двадесет година. Но стриц његов Селин паде пред ноге цару и рече: Молим твоје бесмртно величанство, допусти Лисимаху да остане овде неколико дана, да би ступио у брак са ћерком Просфора. А када ступи у брак, онда ћу заједно са њим поћи и ја, и ми ћемо заједнички извршити све што нам нареди твоја божанствена власт. – Но цар рече на то обојици: Најпре идите куда вам наређујем, и истребите хришћане. И када то успешно свршите и овамо се вратите, тада ћу вам и ја помоћи да свечано обавите свадбу.

Чувши то, они се не усудише рећи ни једну реч више, и послушно се покорише царевој наредби: узеше од цара указ и са много војске кренуше на Исток. Лисимах поведе са собом свог рођака, комита[2] Прима, који беше син сестре мајке његове, и њему повери команду над војском. Када стигоше на Исток, они се зауставише у области Палмире,[3] и све тамошње хришћане стадоше таманити разним мукама: једне огњем спаљиваху, друге зверовима предаваху, а треће мачем погубљиваху и тела њихова бацаху псима. Стриц Лисимахов Селин беше веома суров и нечовечан. Велики страх обузе све покрајине на Истоку због бездушне свирепости Селинове. А Лисимах веома жаљаше хришћане, јер му мајка бејаше хришћанка, и од ње се беше научио познању Христа. Једне ноћи он призва к себи свога рођака, комита Прима, и рече му: Уважени Приме, ти знаш да је отац мој био незнабожац и у незнабоштву умро, али моја мати премину као хришћанка, и за живота свог се много стараше да ме начини хришћанином. Али ја, бојећи се цара и оца, не могох то учинити. Но од мајке имам заповест да ниједног хришћанина не убијем, и да се трудим да постанем пријатељ Христов. Сада пак гледам где стриц мој Селин бездушно мучи и убија хришћане, и због тога ми душа силно пати. Ја хоћу да тајно штедим хришћане, и да оне од њих што су по тамницама пуштам да беже и скривају се где могу.

Комит пристаде на то, и они утврдише међу собом споразум да штеде хришћане. Стога, чим би сазнали негде за цркве или манастире хришћанске, они су одмах кришом слали тамо поруке, извештавајући хришћане о доласку мучитеља и саветујући им да се крију. Осим тога комит нареди својим једномишљеницима међу војницима, да не хватају хришћане ради мучења, него да и ухваћене пуштају да беже.

Пошто проведе у Палмири дуго време и поби многе хришћане, Селин намисли да иде у град Сивапољ, који се налазио у крајевима асиријским,[4] потчињеним римској власти. У том граду бејаше женски манастир са педесет монахиња. Игуманија у њему беше Вриена, ученица блажене игуманије, ђаконисе Платониде, чије предање и правило она строго држаше. А Платонидин устав беше овакав: петком ниједна сестра није смела радити никакав посао, него су се све сабирале у цркву, и ту од јутра до вечера проводиле у молитви и у читању Божанствених књига; најпре је до девет сати пре подне сама ђакониса Платонида читала сестрама богонадахнуте речи, па је онда предавала књигу Вриени, наређујући јој да им она чита до вечера. Тако исто је потом радила и сама Вриена, која после смрти своје наставнице прими старешинство у манастиру, подражавајући је у свима врлинама њеним.

У те игуманије Вриене беху две девице, које она васпитаваше и руковођаше у монашком животу; звале су се Прокла и Февронија. Прокла имађаше двадесет и пет година, а Февронија двадесет. Февронија бејаше братаница Вриени, тојест ћерка њенога брата. Она беше толико лепа, да никакав живописац не би могао насликати лепоту цветајућег лица њеног. Таква Февронијина красота веома забрињаваше Вриену, и она много размишљаше о томе како да Февронију сачува целомудреном и читавом од саблазни овога света. Све сестре у манастиру узимаху по мало хране само једанпут дневно, и то предвече; но Вриена наређиваше Февронији да се пости до идућега дана: да цео дан остаје без хране, и да тек другога дана предвече једе по мало, јер се надала да ће због таког уздржања увенути лепота Февронијина. А и сама Февронија, желећи да умртви тело своје, усрдно се предаваше толиком пошћењу и уздржању, да никада досита ни хлеба јеђаше ни воде пијаше, него свагда глађу и жеђу, многим подвизима и трудовима изнураваше тело своје, па се и сну мало предаваше. Постеља њена састојала се из једне голе даске без икаквог намештаја, дугачке три лакта, а широке пед и по. И на тој дасци, или на голој земљи, Февронија предаваше кратком сну своје многоутруђено тело. И кад год би ђаво покушао да је у сновиђењима саблазни, она је одмах устајала, бацала се крстолико на земљу, и са многим сузама молила се Богу, да одагна од ње кушача; затим је узимала у руке Свето Писмо и усрдно читала божанствене књиге, наслађујући се духовно од њих. Февронија беше од природе оштроумна и жељна знања, и њеној се памети веома дивљаше Вриена.

Петком, када се све сестре сабираху у цркву, игуманија Вриена је налагала Февронији да чита Свето Писмо сестрама. Но пошто петком долажаху к њима у цркву и световне жене да слушају духовне поуке, то је Вриена наређивала Февронији да чита свештене књиге стојећи иза завесе, да не би видела лица и наките световних жена, које она никада није виђала раније. И шираше се добар глас о блаженој Февронији по целом граду; и свуда хваљаху њену корисну ученост, и њену лепоту, и њену доброту, јер она беше кротка, смиреноумна, целомудрена и свима врлинама украшена.

Чувши о томе нека жена сенаторског рода, по имену Јерија, веома зажеле да види Февронију и да разговара с њом. Та жена беше незнабожачке вере, млада по годинама, и удовица, јер само седам месеци поживе са својим мужем, па обудове, и живљаше у кући својих родитеља, који такође беху незнабошци. Јерија дакле дође у манастир и преко вратарке извести игуманију Вриену о својој жељи да види Февронију. А кад игуманија изађе пред њу, Јерија припаде к ногама њеним и, грлећи их, мољаше је овако: Заклињем те Богом, који је створио небо и земљу, не гнушај се мене незнабошкиње, која сам све до сада била игралиште идола и демона, – не лиши ме поучног разговора са вашом сестром Февронијом, да би ме упутила на пут спасења, и ја обретем у Христа, истинитог Бога, оно што је припремљено хришћанима. Избавите ме од таштине овога века и од нечистог идолослужења, јер ме родитељи приморавају на други брак, а ја желим да почнем нови живот, проводећи време у поучним и душекорисним разговорима са Февронијом, јер сам доста времена, из незнања, провела у незнабожју.

Говорећи то, Јерија сузама заливаше ноге игуманији Вриени, побуђујући је на сажаљење. А Вриена, саслушавши је, рече јој: Бог ми је сведок, госпођо Јерија, да сам Февронију још као двогодишњу девојчицу примила у овај манастир под своје старање, и ево сада је већ осамнаеста година откако она живи у манастиру безизлазно, и за све то време она не види ни мушкарца, ни жене световне, ни одећу њихову, ни наките њихове, нити ишта световно. Штавише, њу до сада није могла видети ни дојкиња њена, иако ме је много пута молила да је види и поразговара с њом, али ја то нисам дозволила. Сада пак, видећи твоје усрђе, и осетивши твоју љубав к Богу, и надајући се у твоје спасење, ја ћу те увести код ње, само промени своје световно одело и обуци се у монашко.

Јерија то одмах с радошћу, учини и Вриена је одведе к Февронији. Угледавши Јерију у монашкој одећи, Февронија помисли да је то дошла к њима нека монахиња са стране, па јој се стога поклони до земље и, загрливши је, пољуби се с њом као са сестром у Христу. Онда Вриена нареди обема да седну, и да се занимају поукама из божанских књига Светога Писма. Узевши Свето Писмо, Февронија стаде читати Јерији, и Јерија би толико тронута оним што је Февронија читаше и говораше, да она сву ноћ проведе без сна. Обе оне, занете речју Божјом, не заспаше; и нити се Февронија умори читајући и говорећи, нити Јерија слушајући. При томе Јерија проли толико суза, да и земљу окваси сузама својим; јер она, незнабошкиња по вери, никада не беше чула такве душекорисне поуке.

А када се раздани, игуманија Вриена једва убеди Јерију да иде кући к родитељима својим. Са сузама пољубивши Февронију и игуманију, Јерија оде кући својој. Февронија пак упита помоћницу игуманије Томаиду: Молим те, госпођо мати моја, кажи ми, која је та страна монахиња што толике сузе проли, као да никада слушала није божанске речи Светога Писма. – На то јој Томаида рече: Зар ти не знаш с ким си разговарала? – Февронија одговори: Како могу знати страну монахињу, коју никада видела нисам. – Тада јој Томаида каза: То је бојарка Јерија. – Зашто ми то не казасте раније, примети Февронија, ја сам разговарала с њом као са сестром. – Тако је била наредила госпођа наша игуманија, одговори Томаида.

После таког одговора Февронија ућута; и стаде се тајно у срцу свом молити Богу за Јерију, да је Бог обрати на пут истине и уврсти у Своје избрано стадо. А Јерија, дошавши дома, исприча све што чу од Февроније, и стаде убеђивати своје родитеље да оставе незнабожачку заблуду и познаду јединог истинитог Бога – Исуса Христа. Они послушаше душеспасоносни савет своје благоразумне кћери, повероваше у Христа, и примише свето крштење са свим домом својим. Тако утицаше на спасење њихово поуке Февронијине и све молитве њене.

Убрзо потом Февронија се тешко разболе. Јерија дође и служаше јој у време болести. Утом се пронесе градом глас да се Селин и Лисимах примичу граду да муче хришћане. Тада многи хришћани, међу њима и свештеници и клирици, па и сам епископ, оставише све и, поплашени, напустише град и кријаху се где је ко могао. Сазнавши за то, инокиње Вриениног манастира дођоше к својој игуманији и рекоше јој: Госпођо мати, шта ћемо радити? Ето приближавају се граду они зверови – безбожни мучитељи, и сви верни хришћани избегоше, бојећи се мука. – Вриена их упита: Шта ви мислите и шта намеравате? Оне јој одговорише: Нареди, мати, да се и ми сакријемо и спасемо душе своје. На то им Вриена примети: Још борбу не видесте, а већ помишљате на бекство; још не настаде час подвига, а ви се већ показујете побеђени. Не, децо, молим вас, не радите то! Боље останимо овде, поднесимо муке, и умримо за Христа који је умро за нас, да бисмо и живели с Њим вечито.

Чувши то, сестре умукоше. Но сутрадан једна сестра, по имену Етерија, рече сестрама: Знам ја да нас мати игуманија због Февроније не пушта да изађемо одавде и сакријемо се; како ми изгледа, она хоће да нас због једне Февроније све упропасти; него хајдемо понова к њој, и ја ћу јој у име свију вас рећи што треба. – Чувши то, неке се инокиње сложише са Етеријом, а неке се супроћаху; но најзад се све сложише и одоше к игуманији. Осетивши због чега су дошле, игуманија Вриена упита Етерију: Шта хоћеш, сестро? Она одговори: Молимо, да нам дозволиш да побегнемо од опасности која нам прети, јер се и епископ и презвитери и сав клир склонише. Треба да се сетиш, мати, да међу нама има девојчица, због којих се ваља бојати, да их незнабожни војници не похватају и не лише девства, и тиме их лише награде од Бога. Још се треба бојати и тога, да се и ми, не будући у стању претрпети љуте муке, не одрекнемо Христа, и тако погубимо душе своје. Такође нареди нам да са собом узмемо и болесну сестру нашу Февронију, те да и њу склонимо одавде.

Чувши то, Февронија рече: Жив ми Христос, коме се обручих и коме поверих душу своју, нећу отићи одавде, него ћу ту умрети и ту се сахранити. – Тада Вриена, обраћајући се Етерији, рече: Пази шта радиш; својим саветом ти смућујеш сестре. Ти ћеш видети, ја сам невина у ономе зашта ме ти окривљујеш. – Затим, обративши се осталим сестрама, рече им: Нека свака од вас изабере оно што хоће и што јој изгледа корисније.

Тада све сестре, бојећи се предстојећих мука, опростише се са игуманијом и Февронијом, и са великим плачем и ридањем, бијући се у прса, отидоше из манастира. А Прокла, Февронијина вршњакиња и саученица, загрливши је и љубећи је, плакаше и говораше: Помоли се за мене, госпођо и сестро моја! – Февронија, држећи је за руку и не пуштајући је да иде из манастира, говораше јој: Побој се Бога, сестро моја Прокло, бар нас ти не остављај! Ти видиш, ја сам тешко болесна и скоро ћу умрети, а мати наша Вриена неће ме моћи сама погрепсти. Стога остани овде, да би послужила погребу моме. – На то јој Прокла одговори: Нећу те оставити, сестро моја; остаћу овде по твојој жељи. – Но када се спусти ноћ, Прокла не одржа своју реч, и кришом оде из манастира. Са Февронијом остаде у манастиру само игуманија Вриена и њена помоћница Томаида.

Игуманија Вриена, видевши опустели манастир, са тугом уђе у цркву и паде на земљу, плачући и ридајући горко. Томаида је тешаше, говорећи: Престани, госпођо и мати моја, јер је Бог моћан да са тугом и искушењем учини крај (ср. 1 Кор. 10, 13), и да нам помогне да поднесемо наилазеће беде (Сирах. 2, 10). Опомени се: ко верова Господу, и би постиђен? Kо борави у страху Његовом, и би остављен од Њега? – Вриена одговори: Да, госпођо моја Томаидо, тако је; но шта да радим с Февронијом? Где да је сакријем и сачувам? Којим ћу очима гледати, када је варвари поведу као робињицу? – На то јој Томаида рече: Господ, који мртве васкрсава, моћан је и Февронију окрепити и сачувати је неповређеном од варвара. Стога те молим, госпођо и мати моја, престани са плачем и ридањем, па хајдмо к болесној Февронији да је поткрепимо и утешимо.

Када дођоше код Февроније, Вриена опет горко зарида. Февронија, погледавши у Томаиду, упита је: Због чега мати наша Вриена тако рида? Томаида јој одговори: Због тебе она матерински рида, јер си млада и лепа, а наићи ће мучитељи и нанети нам муке: нас ће старе одмах убити, а тебе ће, младу и лепу, сачувати, да би те преластили саблазнима света. И ми се бојимо да ласкама или насиљем они не упропасте девство твоје и лише те палате Небеског Женика.

Тада Февронија рече: Молим вас, помолите се за мене Господу, да Он погледа на смирење моје, и укрепи немоћ моју, и подари ми трпљење, као и свима слугама Својим који су Га заволели свим срцем. – На то јој одговори Томаида: Чедо моје Февронија! ево наступа време подвига. Ако те безбожни мучитељи стану мамити ласкавим речима, златом, сребром, скупоценим хаљинама, или ма каквим чарима овога света, пази да се не саблазниш, и тако изгубиш награду од Господа за пређашње трудове своје. Пази да те ђаво не исмеје, и ти постанеш игралиште идола. Пази, јер ништа није драгоценије од девства, и велика награда очекује девственице. Јер је Женик девственица бесмртан, и свима који Га љубе даје бесмртност. Зато, госпођо моја Февронијо, постарај се да видиш Њега, коме си сав живот свој посветила. Чувај себе, чедо моје, да не лишиш себе залога свога блаженства: благодати крштења и монашког завета. Јер ће Господ бити страшан у онај дан, када седне на престолу славе Своје да суди свима и свакоме да по делима његовим.

Слушајући ове речи, Февронија јачаше духом и јуначки се припремаше против ђавола. Потом рече Томаиди: Ти добро учини, госпођо моја, јер утврди слушкињу твоју и силно охрабри душу моју. Знај ово као сигурно: када не бих имала жељу да умрем за Христа – Женика свог, ја бих побегла са осталим сестрама и сакрила се од страдалничког подвига. Но пошто свим срцем љубим Небеског Женика мог, коме обручих и душу и тело своје, то се усуђујем поћи к Њему стазом мучеништва, ако ме Он удостоји да пострадам и умрем за име Његово.

Вриена, саслушавши такве речи Февронијине, рече јој: Кћери моја, Февронија! сети се мојих трудова и мојих брига око тебе; сети се да сам те као двогодишње детенце узела под окриље своје од твоје дојкиње, и да све до данашњега дана нико од световњака не виде лица твога. До сада те чувах као зеницу ока. А шта сада да радим с тобом, и како да те сачувам, чедо моје, не знам. Пази, немој ожалостити старост моју, и немој уништити трудове моје, које ја као духовна мати твоја уложих око тебе. Сети се мученика који пре тебе јуначки и славно страдаше за Христа, и добише од Њега венац победе, и то не само људи него и жене и деца. Сети се Ливије и Леониде, које јуначки положише душе своје за Господа. Јер Ливија, мачем посечена, и Леонида – у огањ бачена, обе заједно уђоше у дворе Небеског Женика. Сети се дванаестогодишње девојчице Евтропије, која заједно са својом мајком би мукама уморена. Ниси ли се ти свагда дивила њеној послушности и трпљењу? Ти знаш како судија, одрешивши јој окове, хтеде да је стрелама заплаши, мислећи да ће се она дати у бекство од њих. Али она, чувши глас своје матере: „Чедо моје, Евтропија, не бежи!“ остаде јуначки, стојећи као стуб непокретна, док је сву не изрешеташе стрелама, и она телом паде на земљу а дух свој предаде Господу. Та девојчица беше проста и неука, а ти си одлично изучила Божанствене књиге, и била си учитељица другима. Помисли онда, како јуначки ти треба да стојиш за Господа свога.

Док оне једна дугој говораху то и много друго, ноћ прође и дан освану. Када сунце грану, у граду настаде велика пометња и граја: јер Селин и Лисимах већ беху ушли у град, и њихови војници почеше хватати многе хришћане и у тамницу бацати. Неки незнабошци обавестише Селина о женском манастиру у њиховом граду, и он одмах посла војнике да ухвате све монахиње. Војници одоше, опколише манастир са свих страна, и, разбивши капију, јурнуше унутра као дивље звери. Дохвативши Вриену, они хтедоше одмах мачем убити старицу. Али Февронија, видећи опасност, паде пред ноге војницима и стаде громко викати: Заклињем вас Богом небеским, убијте најпре мене, да не бих видела смрт госпође моје!

Док Февронија тако запомагаше, стиже тамо комит Прим и, разљутивши се на војнике, истера их из манастира, а Вриену упита: Где су остале монахиње што живљаху у овом манастиру? Вриена одговори: Све побегоше из страха од вас. – Тада комит рече: О, камо да сте и ви побегле! Али, ви и сада можете слободно бежати куда хоћете. То је моја милост према вама.

Рекавши то, он изиђе из манастира и одведе са собом војнике. Када дође у судницу к Лисимаху, овај га упита: Је ли истина што чусмо о том манастиру? – Истина је, одговори комит. Па издвојивши се са Лисимахом, насамо му рече: Готово све монахиње су побегле из манастира, и ја тамо нађох само две старице и једну младу монахињу. Но имам ти казати нешто необично и дивно што видех у том манастиру: видех младу монахињу такве лепоте, какву никада до сада не видех међу женама. Бог је сведок да истину говорим. Угледавши ту монахињу, ја се задивих лепоти лица њеног; и да није сирота и убога, ја бих је сматрао достојном да постане жена теби, господину мом. – На то Лисимах одговори: Пошто не желим да преступам заповест своје мајке и проливам хришћанску крв, већ желим да штедим хришћане, како онда могу бити саблазнитељ невеста Христових? Никада то учинити нећу; него те молим, господине мој, изведи из манастира те старице и ту младу монахињу, и чувај их негде, да не би пале у насилничке руке мога стрица Селина.

Док они тако разговараху међу собом, један од најопакијих војника, који је био у манастиру, чу њихов разговор, и одмах похита к мучитељу Селину, и обавести га да су у женском манастиру нашли девицу веома лепу, и да комит саветује Лисимаху да је узме себи за жену.

Испунивши се јарости, Селин одмах посла војнике у манастир, да чувају тамо нађене монахиње, да не би побегле и сакриле се. Затим посла неке од својих најприснијих и највернијих слугу, да виде ту девицу и дознаду њено име. Они то урадише; и када се вратише, рекоше Селину да у поднебесју нема жене која би се могла по лепоти упоредити са том девицом. Добивши такав извештај, мучитељ Селин одмах нареди бировима да објаве у граду, да сутра изађу на гледалиште сви житељи, обојега пола и сваког узраста, да посматрају подвиг младе девице Февроније.

Чувши то, сви житељи града и околних села слегоше се у огромном броју на гледалиште, да виде Февронијин подвиг. Када свану, мучитељ посла у манастир најсвирепије војнике са наређењем да Февронију доведу на суд. Дошавши у манастир, војници немилосрдно дохватише Февронију, оковаше је у ланце око врата, и повукоше из манастира. Вриена пак и Томаида, са сузама грлећи своју ученицу, плакаху горко и мољаху војнике да им допусте да мало поразговарају са Февронијом. Војници им допустише. Затим Вриена и Томаида стадоше молити војнике да и њих поведу на подвиг који предстоји Февронији; јер се старице бојаху да се Февронија сама, без њихове подршке, не уплаши мука. Али војници одговорише: Нама није наређено да вас водимо на суд, већ само Февронију.

Тада Вриена и Томаида стадоше утврђивати Февронију у вери. Вриена јој овако говораше: Ето, чедо моје Февронија, ти сада одлазиш на страдалачки подвиг. Знај да ће Небесни Женик посматрати твоја страдања, и Анђелске Силе већ држе припремљени ти венац победе, ако јуначки претрпиш до краја. Пази да се не уплашиш мука и демони ти се наругају. Немој жалити тело своје, када га стану кидати ранама; јер ће оно са временом, чак и ако ми не би хтели, саћи у гроб и претворити се у прах. Ево ја ћу у манастиру, ридајући, чекати о теби вест добру или рђаву. Постарај се, чедо моје, молим те, да добру вест чујемо о теби. О, ко ће ми донети ту благовест, да је Февронија мученички пострадала за Христа и ступила у ред светих мученика!

На то блажена Февронија одговори Вриени: Надам се у Господа, мати моја, да као што до сада никада не преступих заповести твоје, тако ћу и сада неизоставно одржати наређење твоје и савет. И видеће људи, и удивиће се, и похвалиће труд Вриенин, и рећи ће: ово је заиста рукосад и изданак оне велике старице Вриене! Јер ћу ја, помоћју Господа мог, у женском телу показати мушку силу духа. А ви се молите за мене и пустите ме да идем на предстојећи ми подвиг.

Тада јој Томаида рече: Жив ми Господ, сестро моја Февронијо, ја ћу одмах поћи за тобом; обући ћу се у световне хаљине и, стојећи на гледалишту међу народом, посматраћу твој подвиг.

А када војници стадоше силити Февронију да пође, и већ беху готови да је вуку, она рече тим светим старицама: Молим вас, матере моје, дајте ми благослов на пут и помолите се за мене. – Тада Вриена, подигавши руке своје к небу, стаде се громко молити Богу, говорећи: Господе Исусе Христе, Ти си се некада у обличју Павловом јавио Својој слушкињи Текли[5] у време страдања њеног, јави се и сада смиреној слушкињи Твојој Февронији у час подвига њеног и невидљиво је укрепи одозго, да се и преко ње прослави свето име Твоје!

Пошто се тако помоли Богу, Вриена са сузама загрли Февронију, целива је и пусти од себе. Војници онда узеше свету девицу и поведоше к мучитељу Селину. Вриена испрати мало љубљену кћер своју, па се плачући и ридајући врну у манастир. Тамо се у цркви баци на земљу и вапајно се мољаше Богу за Февронију. А Томаида, оставивши Вриену у цркви да плаче, обуче се у хаљине световних жена и похита за Февронијом на гледалиште.

Тамо кренуше и оне жене што сваког петка долажаху у манастир и слушаху Февронијине поуке из Књига. Оне жураху на гледалиште бијући се у прса; и срца им се кидаху од бола што се лишавају такве учитељице. Глас о томе, да Февронију воде на гледалиште да је истјазавају, дође и до бојарке Јерије. Она због тога тако громко закука, да силно уплаши своје родитеље, и све у кући, и они је стадоше питати: Шта ти је, Јерија? – А она им кроз ридање одговараше: Сестру моју Февронију воде на гледалиште; учитељицу моју изводе на муке за Христа Господа.

Родитељи стадоше тешити Јерију, али она још више кукаше, и говораше родитељима: Оставите ме да горко плачем за мојом сестром и учитељицом Февронијом. – Када она то говораше, родитељи њени такође заридаше, и сви плакаху због Февроније. Јерија замоли родитеље да је пусте да иде на гледалиште; и они јој допустише. Узевши са собом много робова и робиња, Јерија похита на гледалиште плачући; она сустиже велико мноштво жена које са сузама хитаху на гледалиште; сустиже и инокињу Томаиду која иђаше у световном оделу. Познавши је, Јерија пође заједно са њом; и обе оне, ронећи силне сузе, стигоше на гледалиште, где се силан свет беше слегао, а и судије већ сеђаху на својим местима.

Када све би готово, Селин и Лисимах наредише да се изведе пред њих света Февронија. Светитељку доведоше, и она им предстаде са рукама везаним наопачке, и са тешким ланцима око врата. Када то видеше, готово сви присутни заплакаше и зајецаше. Давши знак да ућуте, мучитељ Селин рече Лисимаху: Подвргни ту жену саслушању и њене одговоре саслушај.

И Лисимах стаде саслушавати Февронију. Најпре је упита: Реци нам, ког си сталежа, јеси ли робиња или слободна? Февронија одговори: Робиња сам. – Чија? упита Лисимах. – Христова, одговори Февронија. Лисимах је упита: Како се зовеш? – Зовем се смирена хришћанка, одговори Февронија. Лисимах је поново упита: Ми хоћемо да сазнамо твоје име? – Февронија одговори: Ја ти већ рекох да сам хришћанка. Ако пак хоћеш да знаш оно име које ми би дато при рођењу, ево ти одговора: мајка ме назва Февронијом.

Тада мучитељ Селин нареди Лисимаху да прекине саслушавање, па се сам обрати светој девици овим речима: Богови су ми сведоци, Февронијо, да нисам хтео да те удостојим својих речи; али пошто кротост твоја и изванредна лепота лица твога победише мој гнев на тебе, то ћу те упитати, не као осуђену већ као своју кћер. Чуј дакле, кћери, богови су ми сведоци да ти истину говорим. Ти видиш овог мог братанца Лисимаха што седи са мном; ја и његов отац Антим, мој брат, обручисмо за њега девојку високородну, веома богату, ћерку сенатора Просфора. Али, ако се покориш боговима нашим, ми ћемо одмах поништити то обручење са Просфоровом ћерком и обручити тебе. И ти ћеш постати жена Лисимаху, и као његова жена седећеш му с десне стране као што ја сада седим. Ти видиш, и он је тако леп као и ти. Послушај дакле савет мој као савет оца свог, па ћу те ја начинити чувеном и богатом на земљи, и ти никада више нећеш знати за беду. Ја немам ни жене ни деце; стога све што имам, поклањам теби, и начинићу те господарицом над свим имањима мојим. Све ћу то дати као мираз твој господину мом Лисимаху, и бићу вам уместо оца. И тебе ће славити и величати све жене, видећи колике си се части удостојила. Томе ће се обрадовати и победоносни цар наш, па ће вас и он веома наградити, јер је обећао да Лисимаха постави за епарха Рима. Ето, чула си све, па сад ми одговори као оцу свом оно што је угодно боговима нашим, те ми душу обрадуј. Ако пак не послушаш мој савет, онда, тако ми богова, нећеш бити жива дуже од три сата. Сада, дакле, избери себи што хоћеш, па нам кажи.

На то света Февронија одговори Селину: Судијо! ја имам на небу нерукотворени дворац, у коме се закључује брак који се никада не раскида, а мој мираз је – цело небеско царство. Имајући Бесмртног Женика, ја нећу да се присајединим човеку смртном и трулежном. А за оно што ми обећаваш ја нећу ни да чујем. Не, не мучи се, судијо! јер ме нећеш ни ласкама завести, ни претњама уплашити.

Чувши такав одговор, Селин се силно разјари и нареди да подеру хаљине на њој, па да је опашу кратким дроњцима, и тако скоро нагу срамно поставе на гледање свима. Селин се надао да ће се света девојка, видећи себе у таком сраму, постидети и покајати због свог упорства. Војници одмах извршише Селиново наређење и поставише мученицу скоро потпуно нагу пред очима свију.

Тада јој Селин рече: Шта сада велиш, Февронијо? Видиш ли какве си срамоте допала, а могла си уживати толика блага! – Светитељка му одговори: Чуј, судијо, ако ти са мене скинеш чак и ове дроњке, и иставиш ме потпуно нагу, ја ни тај срам нећу сматрати ниушта. Јер један је Саздатељ мужа и жене – Бог; Њега ради ја радосно подносим не само ово обнажење, него желим да и мачем будем посечена и огњем спаљена. О, када би ме само удостојио да пострадам за Њега Онај који добровољно претрпе за мене безбројна страдања!

 

О, бестидна и сваког срама достојна! – узвикну Селин, – знам ја да се ти гордиш лепотом својом, па због тога ниушта не сматраш ову срамоту што нага стојиш пред толиким народом, јер се надаш да се прославиш својом лепотом. – Светитељка му одговори: Христос ми је сведок да до данашњега дана ја не видех мушко лице, нити ико од световњака виде моје лице. Зар ћу сада, павши у твоје руке, бити бестидна? Не, бестидан си ти сам, обнажујући пред свима девојачко тело. Но реци ми, безумни судијо: ко од бораца, који се боре на Олимпијском гледалишту, икада излази у борбу одевен? не бори ли се наг, док не победи противника? Исто тако и ја овде, изишавши у борбу са противником и очекујући ране и огањ телу моме, како их могу поднети обучена у хаљине? Еда ли не наго тело прима ране? Стога ја излазим нага на подвиг, да бих, не марећи за муке, победила оца твог – Сатану.

Тада Селин рече слугама: Пошто ова жена сама жели муке, и вели да се не боји ни огња ни рана, растегните је по земљи на четири стране, па запалите огањ испод ње, и нека је четири војника бију моткама по леђима. – Војници одмах стадоше мучити светитељку, како им би наређено. И светитељка би дуго бијена, и силна крв истече из њенога тела. А да се огањ испод ње не би угасио, мучитељи сипаху уље у огањ, да би пламен био што већи, те што више пекао мученицу. Када тако мучаху светитељку дуго, многи од присутног народа стадоше викати к Селину: Поштеди, поштеди младу девицу, милосрдни судијо! – Али он, не обраћајући пажњу на молбу народа, наређиваше да све љуће муче свету девојку. Затим, једва се смиривши од гнева, он нареди да је престану мучити. Војници, сматрајући да је Февронија већ мртва, збацише је са ломаче.

Томаида, посматрајући тако свирепо мучење свете Фероније, изнеможе духом и телом, и паде на земљу крај ногу Јерије. А Јерија, подигавши глас, повика: Тешко мени! Тешко мени, Февронијо, сестро моја! Тешко мени, учитељице моја! Ја више нећу чути поуке твоје. И лишићу се не само тебе него и Томаиде, јер ево и она умире због тебе.

Ове речи Јеријине чу Февронија, која лежаше на земљи, и замоли оне што стајаху близу ње да полију водом лице изнемогле Томаиде. Они то учинише, и Томаида дође к себи и стаде на ноге. А судија, видевши да је Февронија жива, упита је: Шта велиш, Февронија, какав ти изгледа твој први страдалачки подвиг? Света мученица одговори: Ти видиш да при првом подвигу остадох непобедива и да не марим за муке на које ме стављаш.

Тада Селин нареди слугама: Обесите је на мучилишно дрво, па јој железним гребенима стружите бедра и огњем опаљујте ране, да би јој и кости сагореле. – Мучитељи одмах поступише по наређењу, Тако мучена, света Февронија подиже очи своје к небу и рече: Господе, дођи ми у помоћ и не презри у овај час мене, слушкињу Твоју. – Рекавши то, она умуче.

Док мучитељи немилосрдно стругаху и паљаху тело свете мученице, многи од гледалаца, не могући гледати такво мучење, отидоше са гледалишта; други пак викаху ка судији да поштеди младу и потпуно невину девицу. И нареди судија слугама да прекину мучење. И док света мученица још висијаше на мучилишту, судија је стаде распитивати, али му она не одговараше. Тада судија нареди да је скину са мучилишног дрвета и вежу за колац, побијен у земљу. Затим рече: Пошто ова гадна жена неће да ми одговара, онда јој одсеците језик и баците у огањ.

Чувши то, света мученица одмах испружи свој језик и даваше знак војнику да га одреже. Но када војник додирну њен језик да га одсече, присутни народ стаде викати, заклињући судију именом богова и молећи га да то не чини. Изишавши у сусрет молби народа, Селин нареди да јој не одсецају језик, али да јој уместо тога избију зубе. И један од мучитеља одмах узе гвожђе и стаде мученици избијати зубе један за другим и ређати их по земљи. Када јој изби седамнаест зуба, Селин нареди да престану са тим. Међутим, силна крв тецијаше из уста свете мученице, и она изнеможе телом од страховитих болова. Тада позваше лекара који заустави течење крви.

После тога Селин стаде поново испитивати свету мученицу, говорећи: Бар сада, Февронијо, покори се суду и исповеди веру у богове. Светитељка одговори: Анатема теби, проклети и у безакоњима остарели слуго ђавољи! Ти ли хоћеш да ме спречиш на путу мом, и не допушташ ми да брзо отидем ка Христу – Женику мом? Пожури да ме што пре ослободиш овог трошног тела, пошто ме љубитељ мој Христос већ чека. – На то Селин рече Февронији: На сваки начин ја ћу мачем и огњем уништити твоје тело, јер видим да се ти још бестидно гордиш младошћу својом. Али ти од тога неће бити никакве користи, јер ће ти та гордост твоја донети још премнога зла и најстроховитије муке.

Од великих болова света мученица не могаше ништа одговарати мучитељу, чиме још већма распали гнев његов. И свирепи Селин нареди да Февронији одсеку дојке. Присутни народ викаше, молећи судију да то не чини. Но Селин, бесан од гнева на војника који је требао да учини то, повика: Зашто оклеваш, погани непријатељу богова наших? Зашто не извршујеш брзо што ти је наређено? – Тада војник узе бритву и стаде мученици сећи десну дојку. А она, подигавши очи к небу, громким гласом повика говорећи: Господе Боже мој, погледај на моје страдање и прими у руке Своје душу моју!

Рекавши то, она умуче и више ништа не говораше. А када јој дојке бише одсечене, и на земљу бачене, судија Селин нареди да донесу огањ и опаљују ране, створене на грудима мученице одсецањем дојки. Поред тога он нареди да утробу жегу мученици, те јој тако изнутрицу сагореше. При томе многи људи од присутног народа, не будући у стању да гледају такво мучење, одлажаху са гледалишта и громко проклињаху Диоклецијана и његове богове.

Тада Томаида и Јерија послаше робињу у манастир да обавести Вриену о свему што се збива. Чувши то, Вриена се испуни духовне радости и весеља, и са сузама завапи к Богу, говорећи: Господе Исусе Христе, дођи у помоћ слушкињи Твојој Февронији! – Затим врже себе на земљу, плачући и ридајући: Где си сада, Февронијо? Где си, кћери моја слатка? Где си, слушкињо Христова? Где си, украсе иночкога чина? – Најзад, уставши са земље и подигавши руке к небу, рече: Господе, погледај на смирену слушкињу Твоју Февронију и притеци јој у помоћ! Удостоји ме да је очи моје виде где је скончала као мученица и где је увршћена у лик светих мученика.

У то време на гледалишту се догађало ово: безбожни мучитељ Селин нареди да мученицу одвежу од колца, за који беше везана. Чим је одвезаше, светитељка паде на земљу, пошто не беше у стању да се држи на ногама. Видевши то, комит Прим тихо упита Лисимаха: Зашто ову младу девицу стављају на тако свирепе муке? Зашто не престану да је муче? – Лисимах одговори на то: Остави, брате, јер њена страдања биће на корист многима од оних који је гледају. А држим да ће и мени бити на спасење. Ја сам много слушао од моје мајке, која ми је казивала како су мученици својим јунаштвом многе обраћали на пут спасења. Нека стога и ова девица претрпи до краја свој мученички подвиг на спасење многима.

А Јерија, када угледа мученицу Февронију где паде на земљу, повика громко ка судији, говорећи: О, бездушни мучитељу! Не беху ли ти доста прва мучења, којима си подвргао ову невину девојку? Зар се не сећаш мајке своје, која је такође имала женско тело? Зар ниси сисао дојке као што су ове које си наредио да се одсеку? И јеси ли ради тога одгајен женским дојкама, да би вршио такву свирепост и насилништво над женским полом? Ја се заиста чудим, како ништа не може да умилостиви твоју свирепу и нечовечну нарав. Но знај: као што ти ниси поштедео ову девицу, тако неће поштедети тебе Цар Небески.

Када Селин чу ове Јеријине речи, испуни се јарости и нареди војницима да ухвате Јерију усред народа, желећи да је одмах подвргне мучењу пред свима. Чувши Селиново наређење, Јерија с радошћу сама пође к њему и, крчећи себи пут кроз народ, она викаше: Господе Боже Февронијин, прими с њом и мене, смирену слушкињу Твоју! – Али пре но што она дође до судишта и ступи пред судију, пријатељи Селинови стадоше саветовати Селину, да Јерију не ставља на муке, пошто је она високородног порекла. Притом му говораху: Ми се бојимо, да све ово мноштво народа, видевши њено страдање, не пожели да пострада заједно с њом, и тада би имали посла са целим градом.

Селин послуша савет својих пријатеља и не нареди да је доведу на истјазање, него јој само љутито довикну громким гласом: Чуј, Јерија! Кунем се боговима, да ти својим дрским и бестидним речима навлачиш на Февронију још веће муке. – Рекавши то, он одмах нареди да се светој Февронији одсеку обе руке. Оруженосац подметну дрво под десну руку мученице, удари је секиром и одсече; на исти начин одсече јој и леву руку. Онда мучитељ нареди да се мученици одсече и десна нога. Подметнувши дрво под светитељкину ногу и узевши секиру у руке, оруженосац свом снагом удари секиром изнад колена, али не могаде одсећи ногу мученици. Тада он удари по други пут, али опет безуспешно. У народу пак настаде јаук и узбуна, јер сви негодоваху због тако свирепог мучења. Оруженосац удари и трећи пут по нози, и тек јој тада једва одсече ногу. Од силног бола Февронија задрхта целим телом, и, ма да већ беше на прагу смрти, она ипак, колико јој снага допушташе, пружаше и другу ногу, стављајући је на дрво, да и њу одсеку. Угледавши то, судија рече: Погледајте, како велику силу има ова бестидна жена. – Затим, обраћајући се оруженосцу, он бесно викну: Одсеци јој и другу ногу! – И овај јој одсече ногу.

Тада Лисимах, уставши са свога места, рече Селину: Шта би више имао да радиш овој бедној девојци! Хајдмо одавде, јер је време ручку. – Но безбожни Селин одговори: Тако ми богова, нећу је оставити докле год дише, него ћу остати овде док не умре. – Али пошто душа свете мученице не излажаше из тела за дуго време, Селин упита оруженосца: Зар је још жива та погана жена? – Да, жива је, одговорише они, јер је душа њена још у њој.

Тада Селин нареди да мученици одсеку свету главу њену. Војник узе мач у једну руку, а другом руком ухвати за косу свету мученицу, и закла је по врату, као што се овца коље, па јој онда одсече главу. Одмах затим устаде Селин и оде на ручак; са њим оде и Лисимах, лијући сузе.

После мученичке кончине свете Февроније верни, који беху међу народом, жељаху да украду њене свете мошти. Али Лисимах постави војнике да их чувају, да ниједан део мученичина тела не би био украден. Сам пак, веома тужан и уцвељен, не окуси ни јела ни пића, него се затвори у спаваћој соби па горко ридаше због Февронијине погибије. А стриц његов Селин, дознавши за Лисимахову тугу, ожалости се и не хте да окуси ништа, него устаде и веома узнемирен стаде ходати по палати тамо-амо. А када случајно подиже очи увис, ка небу, њега изненада спопаде страх и ужас, и он онеме. Затим повикавши силно, и рикнувши као во, он се удари главом о мермерни стуб који се тамо налазио и, разбивши себи главу, паде на земљу мртав. Међу слугама и војницима Селиновим настаде пометња и плач. То чу Лисимах и дотрча из спаваће собе на место где његов стриц лежаше мртав. Страшан призор га зачуди и запрепасти. И кад се мало смири и прибра, он нареди да престану са плачем и вревом, и распитиваше како се то догодило. Присутни му испричаше све како је било. А Лисимах, дуго климајући главом, рече: Велики је Бог хришћански! Благословен је Бог Февронијин, јер освети невину крв!

Рекавши то, он нареди да се Селинов леш изнесе из града и погребе по јелинском обичају. Затим Лисимах призва к себи комита Прима и рече му: Заклињем те Богом хришћанским, немој прекршити заповест коју ти дајем: пожури да што пре спремиш за Февронијино тело ковчег од нетруљивог дрвета, и пошљи гласнике на све стране да се сви хришћани без страха скупе на погреб свете мученице Февроније, пошто је Селин умро. Ти знаш, драги Приме, жељу срца мога: узми чету војника, па, сабравши све одсечене делове Февронијина тела, однеси са телом њеним у манастир; при томе пази да неко не узме што од одсечених делова тела њеног. Осим тога, да пси не би лизали земљу, по којој се просу крв мученице, ти нареди да се ископа та земља, затим сабере, и заједно са моштима однесе у манастир.

Комит одмах поступи по Лисимахову наређењу: дозва чету војника и нареди им да тело свете мученице носе у манастир; а сам покупи одсечене делове тела њеног: главу, руке, ноге, дојке и зубе, зави их у свој плашт и пође за војницима, праћен од мноштва народа. Дошавши у манастир, комит не допусти никоме од народа да уђе унутра, сем Томаиди и Јерији. А чесна старица игуманија Вриена, угледавши Февронијино тело и одсечене делове њене, од велике жалости изнеможе телом и паде на земљу као мртва. Комит пак, поставивши војничку стражу манастиру, поврати се к Лисимаху.

Игуманија Вриена једва дође к себи после неколико сати. И уставши са земље, она припаде к телу свете мученице и, грлећи га, она кукаше и говораше: Авај мени, кћери моја Февронијо, сада се ти узе од очију матере твоје Вриене! Ко ће сада читати сестрама Божанска Писма? Чије ће руке отворити твоје књиге?

Док Вриена тако нарицаше, све сестре што са Етеријом беху отишле, вратише се у манастир и, павши, са сузама се поклонише телу свете мученице Февроније. А и блажена Јерија горко плакаше крај моштију свете мученице и нарицаше: Поклонићу се светим ногама које згазише главу змије! Целиваћу ране светога тела којима је исцељена душа моја! Овенчаћу венцем похвале главу оне која красотом подвига свог овенча сав женски род!

И плакаху све сестре и ридаху над светим моштима мученице. Потом, омивши их, оне их положише на оној дасци, на којој се светитељка за живота одмарала, и одсечене удове приложише к ранама на њихово место, па са псалмопојањем унеше чесне мошти у цркву.

А када се дан поче клонити к вечеру, игуманија Вриена нареди да се отвори манастирска капија, како би сви који желе могли ући, видети свету мученицу и прославити Бога који јој даде тако јуначко трпљење у страдањима. И уђе мноштво народа. А дође тамо и Лисимах са комитом Примом; јер Лисимах изјави комиту: Ја се одричем свих отачких обичаја и идолослужења, и остављам сва богатства своја, и идем да се присајединим Христу. – На то му комит узврати: И ја ћу, заједно с тобом, урадити то исто. Нека пропадне Диоклецијан и његово царовање; ја му више служити нећу, него ћу, оставивши све, послужити Христу. – Тако они обојица, сложивши се, оставише судијску палату и дођоше у манастир к моштима свете Февроније. Тамо дође још и епископ тога града са свештеницима и клиром и мноштвом инока, и одслужише свеноћно славословље Богу са сузама и радошћу духовном.

Када свану, донеше диван ковчег за тело свете мученице, и у њега с побожношћу положише ово чесно тело; затим приставише к њему све одсечене делове, а зубе метнуше на прса мученице. После тога миром и мирисима намазаше свете мошти, и погребоше их у цркви, славећи и благодарећи Господа. И даваху се од гроба свете мученице исцељења болеснима, и многи од незнабожаца вероваше у Христа и крстише се. Исто тако, свето крштење примише и Лисимах и комит Прим. При томе они оставише своје чинове, и не вратише се злочестивом цару Диоклецијану, него, одрекавши се света, они отидоше к архимандриту Маркелу и примише монаштво; и пошто богоугодно поживеше у постничким подвизима, они чесном кончином пређоше ка Христу.

Исто тако и бојарка Јерија, поклонивши сва своја имања манастиру, рече игуманији манастира Вриени: Молим те, мати моја, прими ме к себи као кћер, уместо свете Февроније, и ја ћу ти послужити са сваком покорношћу, као што ти она служаше. – Рекавши то, она скину са себе све драгоцене наките женске и даде их за украшење цркве; сама пак, одрекавши се света, постаде инокиња.

Спомен свете мученице Февроније празноваше се у том манастиру сваке године двадесет петог јуна, ког дана светитељка и пострада за Христа. И у тај дан празника њеног сваке године збивало се ово чудо: у време свеноћног бденија појављивала се међу певајућим сестрама света мученица Февронија и заузимала своје пређашње место. Када се то догоди први пут, све се инокиње уплашише угледавши свету мученицу у својој средини, а игуманија Вриена громко ускликну: Гле, дошла нам је кћи моја Февронија! – и радосно полете к њој да је матерински загрли. Али преподобномученица тог часа постаде невидљива. Од тог времена нико се не усуђиваше да додирне јављајућу се светитељку или да јој реч рекне, него је са ужасом и удивљењем сваки пут посматраху, и од њене појаве радост и весеље у себи осећаху, и од умилења срца сузе проливаху. И сваки пут света мученица стајаше међу певајућим сестрама по три сата, посматрана од свих, па затим поново постајаше невидљива.

Епископ тога града, имајући велико молитвено усрђе према светој мученици Февронији, подиже у име њено цркву у граду, коју је градио шест година. А кад је доврши и украси, он сазва околне епископе ради освећења цркве на дан празника свете Февроније, намеравајући да у исто време пренесе у своју цркву и чесне мошти свете мученице. По завршеном свеноћном богослужењу, епископи са свим сабором свештенослужитеља одоше у манастир, помолише се Богу, па отворише гроб свете мученице и угледаше њене чесне мошти где сијају као сунце. При томе све инокиње плакаху и ридаху што им се узима тако прескупоцено благо. А када се руке епископа коснуше ковчега да га узму, тог часа у ваздуху пуче гром тако страшан, да сви попадаше на земљу од страха. После једнога сата епископ се понова дрзну да додирне ковчег, но овога пута настаде тако велики земљотрес, да се сав град усколеба. Тада разумеше сви да света мученица не жели да је крећу са њенога места. Епископ се растужи, и не смејаху више да се косну ковчега. И стаде епископ молити игуманију Вриену: Чуј ме, сестро, ти знаш колико сам труда уложио, да бих подигао храм у славу и част преподобномученице, чије је зидање трајало ево шест година. Но пошто света мученица неће да услиши молитве моје и пређе у храм, саздан у њено име, ја те молим: узми својим рукама бар један од одсечених удова њених и дај нам, да не би труд мој остао бесплодан и залудан.

Вриена пружи руку своју и додирну једну светитељкину руку, са намером да је да епископу, али игуманијина рука би задржана невидљивом силом и постаде као мртва. Тада Вриена, расплакавши се, стаде говорити светитељки као живој: Молим ти се, чедо моје, света мученице Февронијо, немој се гневити на мене, матер твоју; опомени се трудова мојих око тебе, и немој презрети старост моју.

Када она то изговори, рука јој се ослободи. После тога Вриена плачући понова рече светој мученици: Подај нам благослов, госпођо наша, и не ожалошћуј нас. – Рекавши то, она опет пружи руку, узе један мученичин зуб који лежаше на прсима њеним, даде га епископу, па одмах затвори ковчег.

Епископ с радошћу прими тај зуб светитељкин, положи га у златни сасуд, па се са другим епископима, клиром и са свим народом врати к новоподигнутом храму, носећи добијени дар са псалмопојањем, са свећама и кадионицама, при свеопштем народном весељу и ликовању. Пошто унеше тај дар у храм, епископи осветише храм. И догодише се тог дана у новоосвећеном храму многа исцељења молитвама свете мученице: слепи прогледаше, хроми се исправише, бесомучни се ослободише од бесова; и сваки болесник, ма од које болести боловао, чим се уснама коснуо тог малог делића светитељкиних моштију и целивао га, одмах се исцељивао и одлазио здрав кући својој, радујући се и славећи Бога.

После освећења новога храма у име свете Февроније преподобна игуманија Вриена поживе још две године. А када се приближи блаженој кончини својој, она постави Томаиду за игуманију место себе, па се престави ка Господу.

„Ја пак, – вели списатељка овога житија, игуманија Томаида -, по престављењу матере наше Вриене написах житије и страдање свете мученице Февроније, како их очима својим видех; а о Лисимаху написах оно што чух из његових уста. Све то написах на корист читалаца и слушалаца, а у славу Христа Бога нашег, са Оцем и Светим Духом слављеног, сада и увек и кроза све векове. Амин“.

НАПОМЕНЕ:

  1. Епарх – градоначелник, управник области.
  2. Комит – пратилац цара или високог великодостојника; тако су се називала лица која су сачињавала њихову свиту.
  3. Палмира – некада град у Сирији, између Дамаска и реке Еуфрата.
  4. Асирија – на истоку од Сирије, у горњем, северном делу Месопотамијске равнице.
  5. Спомен свете првомученице Текле празнује се 24. септембра

 

АКАТИСТ преподобномученици ФЕВРОНИЈИ
празнује се 25. јуна (08. јула)

 

 

Тропар, глас 4. 

Овчица Твоја Исусе, Февронија, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше. 


Кондак, глас 6. 

Жениче мој преслатки Христе, зваше Февронија, блажено ме удостој да следујем Теби: Ка сладости љубави Твоје, душу моју надом упери, и лепотом милости Твоје, срце моје услади, да испијем чашу страдања за Тебе. Прибери ме као достојну да будем у ложници са мудрим девојкама, и да се веселимо у Теби. Зато света мученице, поштујући подвиге трудова твојих молимо те: Моли да се и нама не затворе врата дворца Христовог у Царству Небеском.


Кондак 1.

Теби, величанственој и храброј мученици коју Бог од вечности изабра да својим подвигом посрамиш ђавола и да се златним словима упишеш у књигу Вечног Живота, молитвени вапај узносимо ми просјаци и сиромаси духовни: Помози нам да и наша имена буду записана у тој Књизи Живота, како би те угледали једном када пређемо у царство духова, и запевали:

Радуј се, преподобномученице Февронија, Божанска голубице Христова!

Икос 1.

Анђелима се уподобљавајући у тишини манастирској од детињства, ти у цвету своје младости принесе себе као непорочну жртву Господу кроз неописано страдање, о преподобномученице Февронија, задививши и Небески и земаљски свет, и поставши понос и слава Цркве Христове. Зато ти узносимо овакве похвале:

Радуј се, јер си за Христа Господа славно пострадала!

Радуј се, јер си својим страдањем ђаволе победила!

Радуј се, јер си мучеништвом рај заслужила!

Радуј се, јер је твој подвиг многа срца Господу призвао!

Радуј се, неустрашива војвоткињо Христова!

Радуј се, невесто, венцем мученичким овенчана!

Радуј се, славна похвало монахиња!

Радуј се, блага Небеска доброто!

Радуј се, блистава земаљска лепото!

Радуј се, преподобномученице Февронија, Божанска голубице Христова!

Кондак 2.

Тебе, света Февронија, као двогодишње дете доведоше у женски манастир, где те твоја тетка, блажена игуманија Вриена узе на своје руке као Божији дар њиховој монашкој обитељи и громким гласом са осталим сестрама запева: Алилуја!

Икос 2.

Чувајући те као онај еванђељски бисер, игуманија те сакри од очију света, и свет од тебе, света Февронија, јер ти до своје двадесете године не изађе из манастира, него као нежни цвет би заливана Еванђељем Христа Господа, пребивајући у молитви и послушању. Зато те величамо овако:

Радуј се, јер као Мајка Божија, и ти као дете би принешена Богу!

Радуј се, јер си од младости Богу служила!

Радуј се, јер си се сачувала од свакога зла!

Радуј се, јер си се уподобила Анђелима!

Радуј се, најчистији Небески изворе!

Радуј се, бисеру рајске баште!

Радуј се, нежна сеницо у монашке ризе обучена!

Радуј се, дародавко блага Небеских!

Радуј се, предивни украсе Цркве Христове!

Радуј се, преподобномученице Февронија, Божанска голубице Христова!

Кондак 3.

И ти израсте у предивну Христову невесту, препуну љубави и доброте, о света Февронија, јер из тебе зрачише кротост, смиреномудреност, целомудредност и све остале еванђељске врлине, које ти сваки дан украшаваше Небеском песмом: Алилуја!

Икос 3.

Али и твоја телесна лепота, о света Февронија, би савршено Богом саздана, јер такву красоту ни Земља ни Небо нису видели. Игуманија Вриена се бојаше да те лепота не саблазни, па на тебе стави тешки подвиг поста, бдења и молитве, како би умртвила твоје прелепо девојачко тело. А ми, дивећи се њеном мудром руковођењу, величамо те овако:

Радуј се, величанствена подвижнице!

Радуј се, кротка и незлобива девственице!

Радуј се, Анђеле у тело обучени!

Радуј се, крине свете монашке обитељи!

Радуј се, невини цвете Рајски!

Радуј се, светлошћу дјевства позлаћена!

Радуј се, неразрушиви дворче Небески!

Радуј се, јер си душу испунила љубављу Христовом!

Радуј се, јер добротом својом помажеш свима који те моле!

Радуј се, преподобномученице Февронија, Божанска голубице Христова!

Кондак 4.

Али и ти сама мучише своје тело, света Февронија, јер си поред подвига молитве и поста, кажњавала себе веома кратким сном, спавајући на узаној дасци, или на земљи. А када би те ђаво у сновиђењима покушао да саблазни, ти би одмах устајала да читаш Свето Писмо и Божанске књиге, појући: Алилуја!

Икос 4.

Стекавши велику Божанску мудрост, света Февронија, тебе је игуманија одредила да петком увече читаш духоносне књиге, јер су тада у манастир долазиле и побожне жене из оближњег града. Али, по наређењу игуманије, ти си стајала иза завесе, да не би виђала лица и накит тих жена, јер је она желела да те сачува чисту од свих саблазни овога света. Зато ти овакве похвале узносимо:

Радуј се, јер си телесне страсти победила!

Радуј се, јер си душу своју са Божанских извора напајала!

Радуј се, јер си премудрошћу Божјом и друге васпитала!

Радуј се, заљубљена невесто која је Женика Христа чекала!

Радуј се, јер си у побожности и врлинама ка Небу стремила!

Радуј се, јер те је игуманија као најлепши бисер Небески чувала!

Радуј се, јер си све лепоте овога света због Господа презрела!

Радуј се, јер си монашке завете савршено испуњавала!

Радуј се, јер у теби све беше пуно љубави и доброте!

Радуј се, преподобномученице Февронија, Божанска голубице Христова!

Кондак 5.

Али одједном, у твом манастиру, о света Февронија, настаде страх и немир, јер из Рима од злочестивог цара Диоклецијана би наређено гоњење Хришћана. На исток дође сурови епарх Селин, који страшно гоњаше верне Христове слуге, који су, не желећи да се поклоне идолима, радосно страдали за Бога Оваплоћеног, појући: Алилуја!

 

Икос 5.

Када зли гонитељи дођоше до града где беше твој манастир, ти тада беше у постељи, јер се тешко разболе. Све монахиње се уплашише и побегоше, желећи и тебе да поведу са собом. Али ти, о неустрашива мученице Февронија, не хтеде да бежиш, већ остаде са игуманијом Вриеном и њеном помоћницом Томаидом, радосно чекајући љуто страдање. Зато ти кличемо овако:

Радуј се, јер се ниси уплашила предстојећег мучења!

Радуј се, јер те је игуманија мудро припремала за подвиг!

Радуј се, јер си њеним молитвама била ограђена од свих ђавола!

Радуј се, јер си радосно ишла ка мученичкој смрти!

Радуј се, јер твоја храброст вековима срца верних напаја умиљењем!

Радуј се, невино јагње Христово!

Радуј се, светлости неугасива!

Радуј се, мирисно миро Небеско!

Радуј се, срно која је само у Господу тражила спас!

Радуј се, преподобномученице Февронија, Божанска голубице Христова!

Кондак 6.

Дознавши да поред града постоји женски манастир, мучитељ Селин посла војнике да похватају све монахиње. Улетевши у светињу као звери, они похиташе да мачем убију игуманију Вриену. Али тада ти храбро скочи, неустрашива Февронија и рече да прво убију тебе, јер ниси желела да видиш смрт твоје друге мајке - па запева Богу: Алилуја!

Икос 6.

И пре него те одведоше мучитељу, света Февронија, мати Вриена и Томаида те последњи пут поучише како да се држиш пред судијом, укрепљујући те да сва мучења издржиш до краја, како би примила венац победе од Самог Господа. И ти послушно, као невино јагње, прими све те речи, па храбро пође да пролијеш крв за свога Љубљеног Женика. Дивећи се твојој храбрости, ми ти кличемо:

Радуј се, јер си са радошћу дочекала дан своје победе!

Радуј се, јер си са мужевном храброшћу корачала ка мучилишту!

Радуј се, јер се многи на тебе угледаше и мучеништво примише!

Радуј се, јер као нежна птица пође у загрљај смрти!

Радуј се, предивна дјево Царства Христовог!

Радуј се, чедна грлице Господња!

Радуј се, мудра девојко, која је спремно дочекала Женика!

Радуј се, утешитељко болних и немоћних!

Радуј се, молитвенице за грехе наше!

Радуј се, преподобномученице Февронија, Божанска голубице Христова!

Кондак 7.

Када те везану са тешким ланцима око врата доведоше на судилиште, сви присутни од туге заплакаше. Тада те судија запита ког си сталежа, да ли си слободна или робиња, а ти му, света Февронија, овако одговори: “Ја сам од рођења робиња. А чија робиња – упита? А ти храбро рече: Христова!” – па запева: Алилуја!


Икос 7.

Онда злочестиви Селин, задивљен твојом лепотом, коју он у свом животу не виде, стаде да ти ласка како ће те удати за свога синовца Лисимаха и дати да будеш господарица над целим његовим имањем. А ти му смело одговори, страдалнице Февронија, како тебе на Небу чека нерукотворени дворац и Бесмртни Женик, Кога ти по цену и највећих мука не желиш да издаш. Слушајући ове твоје речи, ми ти радосно појемо:

Радуј се, јер си свим бићем својим љубила Господа Христа!

Радуј се, јер си тешке окове због Њега лако носила!

Радуј се, јер смело изјави пред свима да си Христова робиња!

Радуј се, јер си презрела сва блага овога света!

Радуј се, јер си умом сва била у Небеском свету!

Радуј се, јер ниси живела више ти, него Христос у теби!

Радуј се, јер се сада наслађујеш неописаним сладостима духовним!

Радуј се, јер се усрдно молиш за оне који те моле!

Радуј се, јер се твоје име у оба света свечасно слави!

Радуј се, преподобномученице Февронија, Божанска голубице Христова!

Кондак 8.

Тада бестидни Селин даде да обнаже твоје девојачко тело, мислећи да ће те тиме постидети и да ћеш се одрећи твога Господа. А ти, о чедна невесто Христова Февронија, победивши срам, одговори: “Ја сам спремна да за мога Христа поднесем не само ово обнажење, него и да мачем будем посечена и огњем сагорена” - па неустрашиво запева: Алилуја!

Икос 8.

Селин те тада оптужи да се гордиш лепотом свога тела пред силним народом који те гледаше, о невини Анђеле Христов. А ти му смело одговори, света Февронија, да твоје девојачко тело до данашњег дана нико не виде, али да не пристоји Христовој војвоткињи да прими ране и огањ у хаљине обучена. Зато ти, тако храброј, ми кукавице и слабићи, овакве похвале узносимо:

Радуј се, јер љубављу победи стид бестидног обнаживања пред народом!

Радуј се, јер својом смелошћу разјари бездушног мучитеља!

Радуј се, јер те Христос заогрну благодаћу као хаљином!

Радуј се, јер си својом храброшћу ђаволе љуто посрамила!

Радуј се, јер крв твоја многобоштво потопи!

Радуј се, јер си градећи мучеништвом земаљску Цркву, победоносно ушла у Небеску!

Радуј се, јер твој подвиг са сузама умилења читамо!

Радуј се, јер твоје свето име и данас монахиње с љубављу носе! -

Радуј се, за Христа од рођења припремана невесто!

Радуј се, преподобномученице Февронија, Божанска голубице Христова!

Кондак 9.

Тада побеснели Селин нареди да те разапну на земљи и да запале огањ испод тебе, па да те немилосрдно бију моткама. И по земљи истече много твоје скупоцене и свете крви, о мученице Февронија, да присутни народ поче викати судији да поштеди твоју младост и лепоту, док ти своме Господу Христу, који те у подвигу укрепљиваше, појаше: Алилуја!

Икос 9.

Има ли на свету беседника који би знали да опишу све твоје муке, о преподобномученице Февронија. Јер тада ти мучитељи стругаше тело оштрим гребенима и гвожђем избише седамнаест зуба. Па када ни после тога ти не хтеде да издаш свога Господа, онда ти бездушници, о страхоте, одсекоше обе дојке и бацише на земљу. А народ који то гледаше, проклињаше и Диоклецијана и римске богове, одлазећи очајан са мучилишта. А ми те, срно рањена, овако величамо:

Радуј се, јер прими неописане муке за Христа Господа!

Радуј се, јер огњем палише твоје девојачко тело, а ти се тихо молише!

Радуј се, јер твоје пречисте дојке бездушно одсекоше, а ти Господу певаше!

Радуј се, јер из њих уместо млека мученичка крв потече, и ђаволе одгонише!

Радуј се, јер мучитељи кидаше твоје тело као побеснеле звери, а ти се радоваше!

Радуј се, јер си показала да Бога треба највише од свега љубити!

Радуј се, заштитнице наша од демона!

Радуј се, голубице позлаћених крила!

Радуј се, најлепша невесто Христова!

Радуј се, преподобномученице Февронија, Божанска голубице Христова!

Кондак 10.

До лудила доведени Селин тада нареди да ти одсеку руке и ноге, страдалнице Февронија. И ти, као да то није твоје тело, стављаше сама, прво руке, па онда и ноге на пањ, на коме их џелати бездушно одсецаше. Знајући да је мукама твојим дошао крај, ти си тихо са Анђелима појала: Алилуја!

Икос 10.

Иако сва у крви, о мученице Февронија, твоја душа још не одлазише из растргнутог тела, па ђаволики Селин нареди да одсеку твоју свету главу. И ти, после свих мука, испусти своју пречисту душу, коју Анђели узеше на своје руке и однесоше у Небеску ложницу, да се вечно радујеш са осталим невестама Христовим. А ми, и тужни због твога страдања и срећни због твоје величанствене победе, захвално те овако величамо:

Радуј се, јер беше обливена мучничком крвљу као хаљином!

Радуј се, јер ти је благодат Христова муке блажила!

Радуј се, јер све удове своје принесе Господу на дар!

Радуј се, јер показа храброст какву свет не виде!

Радуј се, јер задиви и Анђеле својим мучеништвом!

Радуј се, јер са пречистим дјевама ликујеш у Царству Небеском!

Радуј се, сигурно прибежиште прогоњених!

Радуј се, велика надо безнадежних!

Радуј се, пред Господом сигурна заступнице наша!

Радуј се, преподобномученице Февронија, Божанска голубице Христова!

Кондак 11.

Мучитеља Селина истога дана стиже грозна смрт, а његов синовац Лисимах, кога је мајка научила од малена да воли Хришћане, нареди да се твоје мученичко тело, мученице Февронија, пажљиво покупи, чак и земља на коју је твоја света крв истекла, док благоверни народ лијући сузе, са тугом и болом појаше: Алилуја!

Икос 11.

Када твоје свете мошти донесоше у манастир, игуманија Вриена изнеможе од неописане туге. У међувремену се све избегле сестре вратише у манастир, и те ноћи епископ града, са благоверним народом одржа свеноћно славословље у твоју част. Многи незнабошци примише Хришћанску Веру, а и сам Лисимах се крсти, па оде у манастир, тако да из твога великог подвига, света Февронија, израсте много дивнога плода. Желећи и ми да ти захвалимо за твоју славну успомену, величамо те овим речима:

Радуј се, јер си подвиг свој величанствено завршила!

Радуј се, јер си победнички ушла у Царство Небеско!

Радуј се, јер из твоје мученичке крви процвета Хришћанство!

Радуј се, јер је Бог твојим јуначким подвигом градио своју Цркву!

Радуј се, јер су многи пожелели да са тобом мученички скончају!

Радуј се, јер си благочестиву кнегињу Јерију и дом њен привела Господу!

Радуј се, јер име твоје као сунце на Небу сија!

Радуј се, јер си крвљу својом исписала величанствено житије!

Радуј се, предивни цвете Цркве Христове!

Радуј се, преподобномученице Февронија, Божанска голубице Христова!

 

Кондак 12.

Од тада, сваки пут када би на дан твога мучеништва, мученице Февронија, у манастиру вршили свеноћно бденије у твој спомен, ти би се појављивала међу сестрама за певницом, и стајала на своје место, као раније када си била жива, а сестре би са умиљењем и сузама благодарно Богу појале: Алилуја!

Икос 12.

Епископ града у коме беше твој манастир, имајући велику љубав према теби, о преподобномученице Февронија, сагради дивну цркву у твоје име. И када пожеле да кивот са твојим моштима пренесе из манастира у нову цркву, нека сила му недаде. Схватајући да није твоја воља да се мошти пренесу из манастира, игуманија те као живу замоли да дозволиш да се бар један делић моштију пренесе. И ти јој дозволи, те један твој зуб однесоше у нову цркву, где се од њега дешаваше многа чудесна исцељења. А ми ти благодарно овако појемо:

Радуј се, дивна Христова голубице!

Радуј се, пречисти Анђеле Небески!

Радуј се, јер си цвет своје младости Господу поклонила!

Радуј се, јер си душу своју венцем мучеништва украсила!

Радуј се, јер си Господу олтар у срцу саградила!

Радуј се, јер си се чудесно после смрти у свом манастиру појављивала!

Радуј се, јер су се над твојим моштима безбројна чудеса догодила!

Радуј се, јер твој подвиг векове обасјава!

Радуј се, примеру бескрајне љубави према Христу!

Радуј се, преподобномученице Февронија, Божанска голубице Христова!

Кондак 13.

О, преподобномученице Февронија, пречиста девице и велика Христова мученице, прими ову молитву нашу, као још један мирисни цвет у твоју славу и част, па се сети и нас који са страхом морем живота овога пловимо, и помози нам да у мирно и тихо пристаниште Царства Небеског дођемо, како би могли са радошћу да запевамо: Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

МОЛИТВА предобномученици ФЕВРОНИЈИ

О, света преподобномученице Февронија, анђеле за Христа рођени и пострадали, и за Христа крвљу венчани, као добра и блага невеста Његова, сети се и нас просјака духовних, па нам удели бар мало милостиње, бар мало блага Небеских. Јер ми смо овде на Земљи пука сиротиња, и све што смо од твога Цара добили, и што нам сваки дан даје, односе нам лопови лукави, односе зли адски анђели. И што је најгоре, постали смо толико немоћни да се одбранимо од њих, да смо им постали робови, и сваки поклон одозго ми им предајемо без имало борбе. А кад се сетимо тебе, јунакиње међу мученицама, света Февронија, обузме нас стид због те немоћи.

Јер ми не можемо Господу ни неколико часака искрене молитве да принесемо, а ти си Му цео живот свој поклонила. Ми не можемо ни сузу за своје грехе да пустимо, а ти си, иако невина, сву своју крв за Њега пролила. А како би тек неку већу муку поднели за Њега, а ти си му и дојке, и руке и ноге поклонила, које ти одсекоше, и главу на крају. Зар си могла више? Јер срце и душу си Му поклонила од рођења.

Зато ми, просјаци и убожјаци велики, знајући да ти као невеста Цара Христа имаш кључеве од многих одаја Његових, где су блага небројена, пружамо своје руке и просимо. Пружи нам бар један мали бисер Небески, којим ризница Христова неће осиромашити, а ми ћемо постати пребогати. О Божанска голубице Христова, Февронија свеславна, нека тај мали бисер Христов учини чудо са нама, и у нама, и улије у нас бар мало оне храбрости које си ти имала, па када лукави лопови, зле слуге адске, дођу по своје, како су већ навикли, да мужевно станемо пред њих, и кажемо: “До сада били ваши робови, а од сада ћемо бити Христови!"

О, помози нам, препободномученице Февронија, погледај руке наше што дижемо ка теби, умоли твога Женика да нас не презре, већ да нас благодатном силом Својом огради, како бисмо били сигурни да ћемо до последњег часа овоземаљског бити добровољне слуге и робови Његови. И да никада више нећемо пасти у руке злих слугу адских, него да ћемо твојим молитвама, сакупити довољно блага којим се Небо купује. Па да нас онда једнога дана Господ прими макар у најдаљњи кутак Царства Свога, где ћемо радосни чекати да се и ти појавиш, да те видимо, да ти руке целивамо, да ти захвалимо, као пречистој невести Христовој, голубици позлаћених крила, која нам је помогла да дођемо тамо где сви вечно поју и славе Најсветије Име Божије, Оца и Сина и Светога Духа, кроз сав бескрај бесконачне вечности. Амин.