Умјетничка декорација храма

Умјетничка декорација храма

 

Кроз ликовни приказ теолошких тема, преко иконописа, живописа, илуминација и других грана примијењене умјетности које су заступљене на Саборном Храму, најбоље се одражава спиритуалност схватања православног Истока.
Вајарство

Саборни Храм богато је украшен споља и изнутра каменом пластиком, рељефима у камену, дрвету и мозаицима. Како је примијећено од стране историчара умјетности, он данас представља најинтересантнију и највећу галерију камене пластике на једном храму, не само ових већ и много ширих простора.
    
На храму је на оригиналан начин испричано древно хришћанско предање, које је кренуло из Светог града Јерусалима и ширило се и на ове просторе. Управо у ближој и даљој околини налазе се неки од опипљивих свједока и свједочанстава тог древног хришћанског предања. То древно хришћанско предање је оно чега смо ми баштиници и насљедници.
    
Пажљивијим посматрањем  да се примијетити да је на Саборном Храму уткано, с ванредном посвећеношћу и љубављу, цјелокупно умјетничко хришћанско наслеђе на простору  Црне Горе, од ранохришћанског периода до данашњих дана. Поред умјетничког насљеђа са простора Црне Горе на Храму и у Храму су уткани елементи умјетничког насљеђа старих хришћанских светиња са простора Свете Земље, Свете Горе, Византије, средњовјековних српских задужбина… итд,  по пројекту и оригиналним рјешењима протопрезвитера -ставрофора Драгана Митровића, академског вајара.