Житије Светог Апостола Петра

Житије Светог Апостола Петра

Свети апостол Петар, који се прије апостолства звао Симон, бјеше родом Јеврејин, син Јонин, из племена Симеонова, брат светог апостола Андреја Првозваног, из малог и незнатног галилејског градића Витсаиде у Палестини.
Ожењен ћерком Аристовула, брата светог апостола Варнаве, он са њом имађаше једног сина и једну кћер.
Симон бијаше човјек неписмен, али простодушан и богобојажљив, држао је заповјести Господње и ходио пред Господом без мане у свима дјелима својим. По занимању он бјеше рибар; и као човјек сиромах, он трудом руку својих зарађиваше храну кући својој, хранећи жену, дјецу, ташту и старог оца свог Јону.
Брат Симонов Андреј, презирући таштину и вреву овога свијета, изабра себи безбрачни живот, и отишавши к светом Јовану Крститељу који на Јордану проповједаше покајање, постаде његов ученик.
Слушајући свједочанства учитеља свог о Христу - Месији, а нарочито ријечи његове када прстом својим указа на Господа: "Гле, јагње Божије које узима на себе гријех свијета..." (Јн. 1, 29-36), Андреј остави Јована, и заједно са другим учеником Крститељевим отидоше за Господом Христом, питајући Га: Учитељу, гдје обитаваш? - Дођите и видите, одговори им Спаситељ. И они отидоше, и видјеше гдје Он живи; и осташе у Њега онај дан (Јн. 1, 37-39).
Сјутрадан ујутро Андреја дође к своме брату Симону и рече му: Ми нађосмо Месију, Христа. - И доведе га к Исусу. А Исус погледавши на њ рече: Ти си Симон, син Јонин; ти ћеш се звати Кифа, што значи Петар (Јн. 1, 41-42). - И тог часа свети Петар би рањен љубављу ка Господу, поверовавши да је Он истинити Месија, послат од Бога на спасење свијета. Али он још не остављаше своју кућу и занимање, зарађујући укућанима својим оно што је потребно, у чему му понекад помагаше и брат његов Андреј због престарелог оца; и то све тако докле обојица не бише позвани од Господа на апостолство.
Једном, после затварања Јована Крститеља у тамницу, Господ Христос идући покрај мора Галилејског виде Петра и Андреја, гдје бацају мреже у море, и рече им: Хајдете за мном, и учинићу вас ловцима људи (Мт. 4, 18-19). А каквим је управо ловцима Господ хтио да их начини, то је Он прије тога био показао чудесним хватањем риба, када је, ушавши у Симонову лађу и наредивши му да баци мреже у море по рибе, Симон Му одговорио: "Учитељу, сву ноћ смо се трудили, и ништа не ухватисмо; али по твојој ријечи бацићу мрежу". - И бацивши мреже, они ухватише велико мноштво риба, те им се и мреже раздераше, што бјеше праслика духовног риболова апостолског: јер су апостоли имали да мрежом ријечи Божије улове многе народе на спасење.
Видјевши такво чудо, Симон Петар припаде ка кољенима Исусовим говорећи: "Изиђи од мене, Господе; ја сам човек грешан". Јер ужас бијаше спопао њега и све што бијаху с њим од мноштва риба које ухватише.
У одговор Петру који позива Господа да се удаљи од њега, Господ га позива да Му следује, говорећи: Хајде за мном - од сада ћеш ловити људе на живот, као што си до сада ловио рибе на смрт (ср. Лк. 5, 1-11).
Од тога часа свети Петар постаде следбеник Христов, као и брат његов Андреј и остали новозвани ученици.
И Господ љубљаше Петра због простосрдачности његове.
И посјети Господ убоги дом његов, и болесну од грознице ташту његову исцјели узевши је за руку (Мк. 1, 30).
И када ујутру врло рано Господ, уставши, отиде сам у пусто мјесто, онда Петар, не могући издржати ни један час без Господа, остави своју кућу и све укућане, н отрча за Њим, брижљиво тражећи свог љубљеног Учитеља. И нашавши Га рече Му: Сви те траже, Господе (Мк. 1, 30-37).
И од тада се свети Петар не одвајаше од Господа већ неодступно бијаше уз Њега, наслађујући се гледањем лица Његова и риечима његовим слађим од меда, и као очевидац посматрајући многа и велика чудеса Његова, која јасно потврђиваху да је Христос - Син Божји, у кога он вјерује без икакве сумње.
А како је вјеровао срцем за правду, тако је и устима исповједао за спасење.
Јер када Господ дође у крајеве Кесарије Филипове, упита ученике Своје: За кога ме људи сматрају?
Они Му рекоше: Једни за Јована Крститеља, други за Илију, а неки за Јеремију, или кога од пророка.
И опет их упита: А ви шта мислите ко сам ја? Тада одговори Симон Петар: Ти си Христос, Син Бога живога. - Ово Петрово истинито исповједање Господ похвали говорећи: Благо теби, Симоне сине Јонин, јер ти то не открише тијело и крв, него Отац мој који је на небесима.
А и ја теби кажем: Ти си Петар, и на овоме камену сазидаћу цркву своју, и врата паклена неће је надвладати; и даћу ти кључеве царства небеског; и што свежеш на земљи биће свезано на небесима, и што раздрешиш на земљи биће раздрешено на небесима (Мт. 16, 13-19).